[ Saveti
]
25 Mart, 2018 15:04
Soda bikarbona – čisti dom i održava lepotu
Da li ste ikada poželeli da imate čaroban štapić koji bi vam
zamenio sva ona sredstva za čišćenje koja zauzimaju puno mesta u vašoj kuhinji
i kupatilu? I ne samo to. Kako bi bilo da taj čarobni štapić zameni i desetine
veoma skupih tuba sa pilinzima i maskama za lice, ruke i telo? Zvuči
neverovatno, ali takav magičan štapić, odnosno u ovom slučaju prah, zaista
postoji. Jednostavno, naviknite se, ako niste do sada, da u svom stanu uvek imate
pri ruci jedinstvenu pomoćnicu u svakoj situaciji – sodu bikarbonu (natrijum
bikabonat, odnosno hidrogenkarbonat, NaHCO3).
Ova izvrsna supstanca se
stotinama godina koristi kao potpuno neškodljivo sredstvo narodne medicine.
Setite se samo vaših starih, koji su običavali da razmute jednu kašičicu sode
sa mlakom vodom prilikom bola u želucu.
Jedinstvena je po tome što je, za
razliku od mnogih hemikalija za čišćenje, potpuno neškodljiva, a njen učinak
očigledan. Već je o tome bilo govora u tekstu na temu „Kako se otarasiti duvanskog dima?“
Njeno delovanje najbolje možete testirati prilikom ribanja
pločica u kuhinji i kupatilu, kao i sanitarija. U tu svrhu koristite je u
kombinaciji sa sirćetom ili limunskom kiselinom u spreju i ostavite da deluje
10 do 15 minuta, a zatim izribajte pločice. Bićete zadivljeni njihovim sjajem, a
izbeći ćete i neprijatne, jake mirise sanitarnih hemikalija. Takođe, ovu
kombinaciju možete koristiti i za otčepljenje odvoda.
U kuhinji je možete koristiti i za uklanjanje naslaga na
šerpama i tiganjima, tako što ćete u njih dodati par kašičica sode i obične vode i
dovesti do tačke ključanja, a zatim ostaviti pola sata. Ukoliko su naslage
tvrdokorne, možda će biti potrebno i nekoliko ovakvih „tretmana“. Na isti
način, sa sodom možete u loncima da iskuvate i vaše stare krpe, posivele od
pranja, tako da ćete se iznenaditi povratkom njihove beline. Njom možete
tretirati i sve predmete od stakla, porcelana, metala i srebra (escajg). Ukoliko
imate problem sa organizacijom namirnica u frižideru i mešanjem njihovih
mirisa, ostavite posudice sa sodom i sirćetom u njemu i sprečite ovu neugodnu
pojavu. Takođe, možete posuti malo sode u kantu za otpatke u istu svrhu.
Ukoliko imate mrlje na odeći, nemojte se ustručavati da
dodate sodu vašem deterdžentu za pranje rublja, jer ona neće oštetiti tkaninu,
nego samo pomoći da se ona ukloni. Učinkovita je i za skidanje mrlja od kafe
i tamnih vrsta čajeva.
Osim što će vam pomoći u održavanju domaćinstva, obavezno je
držite i u svojoj Maloj kućnoj apoteci. Ona vam može pomoći kod žgaravice, uboda insekata, za ispiranje usta, usled
opekotina od sunca i sl. Takođe, soda utiče i na očuvanje pH vrednosti krvi, što je
jako bitno za sprečavanje mnogih bolesti. Voće i povrće koje jedete sirovo,
trebalo bi da držite potopljeno u sodi oko pola sata radi suzbijanja negativnog
uticaja usled prskanja hemikalijama.
Osim toga, kesicu sa sodom obavezno držite i u svom
kupatilu. Ona predstavlja prirodno sredstvo za čišćenje lica, zaustavlja razvoj
bakterija i uklanja akne, vrši piling kože, koristi se i u toplim kupkama radi
omekšanja kogubele kože, naročito peta, kao i za detoksikaciju.
Želite li da odete na
skup tretman lasersko izbeljivanje zuba, a nemate dovoljno novca? Soda je najjeftinije
sredstvo kojim ćete zube dovesti do porculanskog sjaja. Jedino povedite računa da ne preterate, da ne biste oštetili zubnu gleđ, dovoljno je dva puta nedeljno u toku mesec
dana, a nakon par meseci ponovite tretman.
Ukoliko želite gustu kosu bez peruti, koristite sodu u
kombinaciji sa jabukovim sirćetom umesto regeneratora, ili pak stavite
kašićicu sode u željenu količinu šampona
i tom smesom operite kosu. Ovakav tretman će detoksikovati kožu vaše glave i
očistiti je od peruti. Takođe, sa malo vode koristi se i umesto antiperspiranta, jer sprečava prekomerno znojenje.
Cena sode bikarbone je simbolična, a može se nabaviti u svakoj prodavnici i apoteci. Neki stručnjaci apeluju da se koristi samo soda bez aluminijuma, dok drugi smatraju da takva soda ne postoji, već se ovaj element nalazi u tragovima u svakoj sodi. Ukoliko, ipak, ne želite sodu da uzimate oralno, svakako u domaćinstvu može da vam postane nezamenljiva.
[ Ishrana
]
14 Februar, 2018 15:30
Tri namirnice za detoks, imunitet i energiju preko zime
Praznici su za nama, novogodišnje rezolucije donete, a vi ste se vratili na posao. Neki od vas su puni energije i novog poleta, a deo vas je bezvoljan, umoran, istrošen, prehlađen i sa ponekim kilogramom viška... Pronašli ste se u ovoj drugoj grupi? Ne brinite. Samo ste malo preterali sa masnom hranom, slatkišima, alkoholom i noćnim izlascima u prethodnom periodu, što je delovalo veoma iscrpljujuće na vaš organizam. Već smo pisali o tome koliko je san značajan za funkcionisanje organizma (tekst možete pročitati ovde), ali ništa nije nepopravljivo. Za početak oporavka vašeg organizma, počnite da idete na počinak najkasnije oko 23h, a u ishranu uvedite sledeće tri namirnice za detoks, imunitet i energiju.
-DETOKS-
Daikon (dajkon) ili japanska bela repa jeste namirnica koju obavezno morate uvrstiti u svakodnevnu ishranu, pogotovo ako ste tokom praznika preterali sa hranom bogatom proteinima i mastima. Ovo divno povrće u sebi sadrži obilje vitamina C, karoten i vitamine iz grupe B, a od minerala kalijum i kalcijum. Najbolje je da ga konzumirate svežeg, sa malo hladno ceđenog maslinovog ulja. Ukoliko u svoju salatu dodate i njegove listove, snabdećete svoj organizam sa puno gvožđa. Interesantno je da je kalorijska vrednost daikona jako mala, tako da ne možete preterati u njegovoj konzumaciji. Naprotiv, ova biljka će iščistiti vaš organizam od nakupljenog lošeg holesterola i triglicerida, jer olakšava varenje masnoća i stimuliše rad žuči, čisti bronhije od sluzi, a takođe se ponaša i kao diuretik. S obzirom da je poguban za masti, nije ni čudo što ga mudri Japanci obavezno konzumiraju uz pržena jela i time čiste organizam, čak i kada žele da "zgreše". Cena ovog božansvenog povrća je pristupačna, a može se naći na svakoj pijaci ili većem marketu širom Srbije.
-IMUNITET-
Kivi je ukusna, mnogima omiljena voćka, specifičnog slatko-kiselkastog ukusa. Pravi je imunitet "booster", jer obiluje vitaminima C, A, E, K i grupe B, a od minerala obiluje gvožđem, kalcijumom, kalijumom i magnezijumom. Uz njegovu redovnu konzumaciju vaše varenje će biti olakšano, uklonićete slobodne radikale toksine iz organizma, a povoljno će uticati i kod regulisanja kortizola, hormona stresa. Obavezno ga konzumirajte sirovog, pošto voće iz kolača i torti nema apsolutno nikakvog efekta, štaviše, šteti organizmu. Takođe, sa njim možete praviti i maske za lice sa malo jogurta ili meda, a ovakva kura će vam obezbediti blistav ten, pogotovo ako ste za vreme praznika "zaradili" tamne kolutove ispod očiju.
-ENERGIJA-
Japanska jabuka, persimon ili kaki (opet smo kod Japana, ali ovo voće se kod nas uvozi najviše iz bratske Crne Gore
, ima ga u većim marketima) obiluje vitaminom C i fruktozom, tako da našem organizmu daje puno energije za svakodnevne aktivnosti i jača ga. Ne treba zanemariti ni činjenicu da sadrži kvercetin, što pozitivno utiče na ljude sa kardiovaskularnim oboljenjima. Takođe, ljudi koji pate od opstipacije sa kaki jabukom mogu očiste organizam, jer je prirodni laksativ. Samo, oprez! Konzumirajte je tek kada je potpuno zrela, a to je trenutak kada osetite da je meso voća mekano pod opnom, a ukus sladak, sočan i medan. Obožavaoci ove rajske voćke nazivaju je "biljnim pudingom"!
Volite svoj organizam, volite svoje zdravlje, uživajte u ovim namirnicama iz prirode, kvalitetno spavajte i verujte da ćete se brzo osećati bolje.

[ Saveti
]
08 Januar, 2018 19:01
Kako se otarasiti duvanskog dima?
U veoma hladnim zimskim danima kada su nam vanjske
aktivnosti svedene na minimum, trudimo se da se na razne načine razonodimo, a
jedan od njih je druženje sa dragim prijateljima. Ćaskanje uz čaj, gledanje
omiljene emisije ili igranje karata oraspoložiće nas u ledenim zimskim
večerima, tako da nećemo imati srca da prijatelja koji je strastven pušač zamolimo da izađe na terasu radi svog omiljenog užitka. Ali kada se gosti raziđu, šta nam ostaje? Puno srce zbog
divne večeri i "nepozvani gost", tj. puno nesnosnog, oporog, suvog duvanskog dima. Ostaje nam pitanje, kako se
izboriti sa njim?
Negativna strana
ove ružne navike, osim što šteti samom pušaču i ljudima u njegovoj okolini, jeste ta što
se dim cigarete vrlo lako upija u nameštaj koji je njemu izložen.
Najbolji efekat se, naravno, postiže detaljnim pranjem navlaka, jastučnica
i zavesa, ali za vreme velikih zimskih minusa ovaj ritual je gotovo
neizvodljiv.
Kao "prva pomoć" u ovoj situaciji može da vam posluži soda bikarbona, koju treba posuti po nameštaju i tepihu, ostaviti
preko noći, a zatim ujutro detaljno usisati. Soda je poznata po tome da vrlo
lako upija mirise, a koristi se i na
druge načine u domaćinstvu. Pomoću nje možete napraviti i jeftine osveživače prostorija, tako što ćete njome ispuniti staklenu posudicu,
kapnuti u nju 2-3 kapi omiljenog eteričnog ulja (najbolje od čajnog drveta, eukaliptusa i narandže), a zatim je prekriti aluminijumskom
folijom izbušenom čačkalicom na nekoliko mesta.
Komode, ormane, stolove i ostalu drvenariju, kao i parket možete prebrisati sirćetom, najbolje
jabukovim ili destilovanim. Takođe, u prostoriji se mogu se postaviti posudice sa sirćetom ili rastvorom
limuna sa nekim eteričnim uljem.
Kao pomoćno sredstvo mogu poslužiti i citrusi, tako da
nemojte bacati kore od iskorišćenih limuna, mandarina i pomorandži, već ih slobodno
ostavite po komodama kao dekoraciju.
Proveren trik jeste i paljenje tamjana, a njegov
božanstven miris za tili čas će "isterati" opor miris duvanskog dima. Ukoliko ste u novčanoj mogućnosti možete koristiti i mirišljave sveće i štapiće, ali tamjan je neuporedivo efikasniji.
Takođe, ne zaboravite da redovno praznite pepeljaru ili je ispuniti peskom za mačke, koji će upiti neugodan miris
opušaka.
I, naravno, nemojte da se ustručavate da ukažete gostu da ograniči broj cigareta, pogotovo ako živite u garsonjeri. Na kraju krajeva, to je i za njegovo dobro, a i za ljude u njegovoj okolini.
[ Uradi sam
]
10 Decembar, 2017 13:27
Napravite sami EKO novogodišnju dekoraciju za vaš dom
Ako vam se novogodišnja dekoracija u tržnim centrima čini preskupa, a ona koja se može naći u kineskim radnjama izrađena od sumnjivih materijala, vreme je da razmislite o ukrašavanju doma ručno rađenim i pristučnim ukrasima.
Ukoliko planirate da okupite društvo za praznike, a ne znate kako da ukrasite sto za svečanu trpezu, možete to učiniti običnim flašama dekorisanim u stilu Deda Mraza ili irvasa. Za popularnog "deku" treba vam staklena flaša sa koje je skinuta etiketa, crvena akrilna boja, lepak, parče tankog kanapa, perlice i malo crne tkanine ili kolaž papira, dok vam za irvasa treba braon platno i slamčice za izradu rogova, braon akrilna boja, lepak, crna traka i crveni ukras koji će simulirati njegov nosić.
Takođe, interesantna je i ideja za ukrašavanje saksije za cveće u prazničnom stilu, tako da liči na irvasa. Dovoljno je da na nju nalepite oči i crveni nosić, a od žice sa štrasom napravite rogove.
Još jedna lepa ideja jeste da obojite akrilnim bojama sijalice koje su vam pregorele, ukrasnim kanapom napravite dršku, a naličje dekorišete u stilu Deda Mraza, irvasa, Sneška Belića, novogodišnje jelke, itd.
Ako vas zanima kako da napravite jelku od stare knjige, simpatične omote za poklone od kartonske rolne za toalet papir i istražite brojne druge ideje, kao i sam način izrade ovih predmeta, to možete učiniti ako kliknete ovde.

[ Aranžiranje
]
20 Novembar, 2017 20:23
Top-modelsica stvorila oazu u svom stanu u Njujorku
Ukoliko vam se svideo članak o bio-bašti na vašoj terasi, sigurno će vam se svideti i ideja o pretvaranju vašeg stana u zeleno utočište od gradske vreve.
Naime, Samer Rejn Ouks, model i pisac, stvorila je pravi mali raj za sebe i svoje goste u jednom sasvim običnom stanu u Bruklinu (Njujork). Ova simpatična mlada dama svakodnevno kupuje razne vrste bilja, cveća i voća i njime ukrašava svoj životni prostor. Kako kaže, najviše je inspiriše sam ulazak koji poredi sa ulazaskom u čarobnu šumu.
Biljkama je ovenčala čak i krevet na kome spava, radni prostor, kao i kuhinju gde se idealno uklapaju u boju zidova. U svojoj pozamašnoj kolekciji poseduje preko 500 biljaka, među kojima su i geranijum, kubanska žalfija, banane, ananas, grm bibera, slatki krompir i još mnogo drugih vrsta.
Samer troši oko 100$ mesečno na nove biljke i njihovo održavanje, kao i svakodnevnih 30 minuta slobodnog vremena na rad oko njih. Prema svojim "zelenim mezimcima" se ophodi s nežnošću i ljubavlju, pa im čak pušta i muziku, od vedskog istočnjačkog pojanja, preko klasike do hevi metala.
Za sebe smatra da će jednog dana umesto "luckaste starice sa mačkama" postati "luckasta starica sa biljkama".
Ceo prilog o ovoj simpatičnoj njujorčanki možete pogledati na kanalu YouTube, a možete da pratite i njen rad na Instagramu.

[ Saveti
]
23 Oktobar, 2017 10:12
Pročistite vazduh u vašem stanu na prirodan način
U smanjenju štetnih zračenja koja emituju ekrani televizora i monitori kompjutera, kao i smanjenju štetnih supstanci u vazduhu od boja, lakova, sredstava za čišćenje i duvanskog dima mogu nam efikasno pomoći naši najbolji prijatelji - biljke.
Kao najveći "pročišćivači" vazduha pokazali su se fikus, dracena marginata, paprat i kaktus, ali budite obazrivi da ne "zalutaju" u vašu spavaću sobu, jer u mraku ubrzano troše kiseonik iz vazduha.
Ukoliko ste veoma zauzeti i često odsustvujete od kuće, najbolje bi bilo da uzmete kaktus, koji ne zahteva nikakvu posebnu negu, a pokazao se kao neprikosnoven u smanjenju elektromagnetnih zračenja. Takođe, bilo bi idealno i da ga imate na poslu, ukoliko on zahteva celodnevni rad na kompjuteru (programeri, računovođe, pisci, bankarski stručnjaci, itd.).
Sve u svemu, za koju god biljku da se odlučite, ne samo da ćete ulepšati svoj dom, nego ćete i vrlo brzo osetiti pozitivne promene u svom raspoloženju.
[ Lifestyle
]
23 Septembar, 2017 15:45
Kažite NE fabričkim losionima i kremama
Nedavno sam razgovarala sa poznanicom na temu nege kože. S obzirom na činjenicu da ne koristim kupovne kreme i losione već dugi niz godina, mislila sam da su i drugi ljudi upoznati sa njihovom štetnošću i u svrhu lepote koriste barem nerafinisano maslinovo ulje, ako ništa drugo. Mnoge žene se žale kako im je koža suva, a ne znaju da je i to bolje od nanošenja kojekakvih krema.
Samo ako se malo "pročešlja" internet svaka žena može da se upozna sa "divnim" činjenicama da se u dragocenim i mirišljavim kremama i losionima "skrivaju" naftni derivati (petrolej, parafin), zatim hemikalije kao što su propilen glikol (izaziva rak pluća), formaldehid (izaziva rak dojke), parfemi (jak iritant, sadrže više od 250 diskutabilnih škodljivih supstanci), phenoxyetanol (smanjuje plodnost), itd.
Umesto klasičnih preparate, počnite da kupujete neka od sledećih ulja. Njihov učinak na vašu kožu će vas iznenaditi.
Kokosovo ulje: vrlo brzo prodire u kožu i lako se upija, mada se najviše koristi za negu kose. Bogato je vitaminom E, hidrira i hrani kožu, a najvažnije od svega, božanstveno miriše. Može se koristiti i kao zaštita od sunca, a nakon sunčanja koži vraća vlažnost i gibkost. Cena mu se na našem tržištu kreće oko 450 dinara za 100 ml.
Bademovo ulje: sadrži vitamine A, B1, B2, B6, E, kao i esencijalne masne kiseline. Pogodno je kod iritacija, crvene, kože "koja zateže", kao i grube i ispucale kože. Neprikosnoveno je u nezi usana, jer u kombinaciji sa medom može za njih učiniti pravo čudo. Cena mu se kreće oko 400 dinara za 50 ml.
Mešavina maslinovog i lanenog ulja: prema naturologu Georgiju Nazarovu, mešavina koja sardži: 50 ml maslinovog i 10 ml lanenog ulja u koju dodajete 60 ml vode i jednu kašičicu morske soli može detoksikovati i nahraniti vašu kožu, vraćajući joj mladost i gipkost.
Vodite obavezno računa da sva ulja koja kupujete budu hladno ceđena nerafinisana ulja, jer ona u sebi nemaju štetne sastojke koji nastaju rafiniranjem.
[ Saveti
]
31 Avgust, 2017 14:00
Trik za pečenje paprika u malom stanu
Jesen nam donosi fuziju boja, neverovatnih ukusa i veličanstvenih mirisnih ugođaja, a jedan od njih je i slatkasti miris pečenih paprika koji nas seća na detinjstvo i baku koja po vasceli dan peče mesnate, crvene roge kraj toplog smederevca.
Ali kako to da izvedemo ako živimo u malom stanu, na petom spratu, naravno, bez smederevca, a nemamo nikog na selu ko bi mogao da nam priskoči u pomoć u vezi spremanja zimnice?
I za to postoji jednostavno rešenje, a to je uređaj koji kod nas zovu pica pekač. U ovoj spravici koja kod nas košta između 20 i 30 evra možete brzo i lako ispeći manju količinu paprika za zimu, a rezultat će biti najsličniji onome sa vrelog smederevca.
Obezbedite sebi i svojoj porodici zimsko uživanje u omiljenom povrću koje možete puniti sirom, pohovati ili praviti ukusne salate sa malo hladno ceđenog ulja i belog luka. Takođe vaša deca će uživati u toplom, mirisnom ugođaju u vašem stanu uz ovaj jesenji ritual, koji će i u gradu imati seosku draž.

[ Ishrana
]
29 Jul, 2017 21:31
Umesto štetnog sladoleda, rashladite se uz zdravi gaspaćo!
Nalazimo se usred letnjih vrućina, pa nam se nekad desi da odlutamo do frižidera sa izuzetno nezdravom namirnicom, sladoledom, da se njome barem malo rashladimo.
Osim što su ledene namirnice same po sebi štetne po zdravlje ljudi, kao i jela koja konzumiramo u vrelom stanju (hrana koju konzumiramo treba da bude temperature kao i naše telo, o čemu će biti reč kasnije), sladoled je veoma štetan jer u sebi sadrži kravlje mleko (često od inficiranih krava, tretiranih antibioticima i raznim drugim lekovima), beli šećer, veštačke bOje i ukuse, kao i druge štetne supstance.
Zbog toga imamo predlog da se rashladite na drugačiji način!
U pitanju je ukusni gaspaćo, špansko nacionalno jelo, koje se prvenstveno pravi od paradajza, krastavaca i bosiljka, konzumira u sirovom obliku, a koji je veoma uskusan, zdrav i pun vitamina.
Potrebni sastojci:
1/2 kg isečenog paradajza
1 krastavac, oljušten i iseckan na kockice
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
malo soka od limuna
malo bosiljka
Sve sastojke osim krastavca i bosiljka stavite u blender i izmiksajte, a zatim dodajte krastavce i ukrasite bosiljkom. Držite oko pola sata u frižideru i voila! Vaš osvežavajući obrok je gotov!
Prijatno!
[ Ishrana
]
11 Jun, 2017 15:00
Višnja- kraljica među prolećnim voćkama!
Ah, ta višnja! Ne zna se šta je lepše, kada nas početkom proleća oduševi svojim nežnim, belim cvetićima, ili u kasno proleće kada nam njen slatko-kiselkasti ukus zagolica nepce.
Plod višnje tamnocrvene je boje, poznat po svom bogatom vitaminskom sastavu i antioksidantnom delovanju. Magnezijum, gvožđe, kalijum, vitamini C i E, kao i folna kiselina sastavni su delovi ove divne voćke.
Da li ste znali da redovna konzumacija plodova višnje na telo deluje umirujuće kao ibuprofen? Veoma je korisna kod smirivanja upala, artitisa i reume, a deluju i na nerve tako da je korisna i kod Alchajmerove bolesti.
Ono što je veoma interesantno jeste da je jedan od retkih biljaka koja sadrži melatonin, hormon koji se luči tokom dok spavamo- ali samo tokom noći.
Koliko god da ih pojedete ovog proleća, koje nam je na izmaku, nećete naškoditi svom organizmu, već samo pomoći. Tako da se slobodno bacite u potragu za prodavcima na pijaci koji ih još uvek imaju u ponudi, jer im polako prolazi sezona.
Ukoliko imate dovoljno novčanih sredstava, možete ih kupiti na veliko, a zatim staviti u zamrzivač i koristiti tokom zime u šejkovima i smudijima. A ukoliko imate viška slobodnog vremena probajte i ovaj ukusan kolač po sledećem receptu:
Sastojci:
250 g očišćenih višanja
200 g indijskih oraha
350 g umereno natopljenih badema
malo meda
malo kokosovog ulja
grožđice, brusnice, sušena aronija ili urme
Bademe i sušeno voće izmiksajte i napravite koru, dok krem pravite od ostalih sastojaka, takođe miksanjem u blenderu. Krem prelijte preko kore i ostavite da se stegne u frižideru na 3-4 sata, a zatim konzumirajte. Bon appetite!
[ Saveti
]
23 Maj, 2017 09:35
Pravo je vreme za detoksikaciju: probajte zelenu glinu!
Iako je proleće kalendarski došlo još pre dva meseca, nažalost, ružno vreme nas je pratilo sve do početka maja, što za sobom nosi izvesne posledice. Nevoljnost, stres, umor, a u nekim slučajevima i blaži oblici depresije izmorili su naša tela, te nam sunčani dani nisu dovoljni da se ona oporave od oštre i duge zime koja je za nama. Kada svemu tome dodamo i tešku hranu koju obično zimi konzumiramo, kao i ograničen unos voća i povrća, shvatamo da je našem organizmu potreban generalan remont, kao i mašinama koje rade na gorivo. Kako da to učinimo?
Vrlo jednostavno! Detoksikacija organizma, koju je najbolje obavljati u proleće i jesen, vrlo lako se može obaviti jednim jeftinim sastojkom- zelenom glinom. Ona se može koristiti kako oralno, tako i za vanjsku negu kože, a sadrži obilje minerala, kao što su kalcijum, mangan i fosfor.
Kura zelenom glinom obično traje 3 sedmice. Prve nedelje se pije tako što se uveče jedna kašika (plastična, drvena) gline razmuti u šolji vode, a ujutro natašte popije bez taloga. Druge sedmice se prvo promeša sa talogom, sačeka 5 minuta da se on slegne i potom popije, dok se treće pije zajedno sa talogom.
Čestice zelene gline vrlo efikasno prodiru u krv, limfu i tkiva, vezuju za sebe negativne materije i izbacuju iz organizma. Kuru je najbolje praktikovati 2 puta godišnje.
Zelena glina se prodaje u pakovanjima od obično 200g, možete je nabaviti u svim prodavnicama zdrave hrane, kao i preko interneta, a cena joj je simbolična.
OPREZ! Ukoliko imate srčane smetnje, visok pritisak, kamenje u bubrezima ili žuči, ili imate obolelu štitnu žlezdu, ne smete koristiti zelenu glinu na svoju ruku, već se obavezno posavetujte sa svojim lekarom.
Više informacija o zelenoj glini i proizvodima od nje možete pronaći na stranici shenemil.rs/

[ Ishrana
]
15 Maj, 2017 13:58
Zbog čega nam je potreban mineral SELEN?
Cink, gvožde, magnezijum, kalcijum, kalijum... Koliko često čujete doktore koji vam sugerišu da treba više da unosite ove minerale, a često zaboravljaju jedan od najvažnijih- selen? Zašto je to tako? Nemarnost ili neznanje? Teško je reći.
Ovaj dragocen element, čije ime na grčkom ima interesantno značenje- "mesec" , jedan je od krucijalnih elemenata koji naš organizam štiti od delovanja teških metala i kanceroznih jedinjenja kojima smo svakodnevno izloženi, ali i sprečava da se talože u našim crevima, jača naš odbrambeni sistem, a prijatelj je i našeg srca i krvnih sudova, jer ih čisti i održava gipkim. Naši nervi uz njegovu pomoć ostaće očuvani, a kosti jake i zdrave. Pogotovo je značajan u borbi sa bolestima štitne žlezde, koje su sve češće.
Selen je jak antioksidans, sa 1.000 puta jačim dejstvom nego vitamin E. Ono što bi svaka žena trebala da zna jeste da redovno uzimanje selena sprečava starenje kože, ali i mišića, a štiti i od raka dojke, koji je čest uzrok smrtnosti kod žena.
Odlični izvori selena su: pivski kvasac, pšenične klice, soja, beli luk, integralne žitarice, sncokret (za vegane); zatim: žumance, tunjevina, bakalar. Najbolja preporuka za unos selena je konzumiranje jednog zdravog jezgra brazilskog oraha (na slici) dnevno, jer je to dovoljna količina za organizam. Ovaj orah možete kupiti u svim prodavnicama zdrave hrane.
OPREZ! Kao i sa svim stvarima, i sa unoso selena možemo preterati. Simtomi prekomernog unosa (selenoze) su: bele fleke na noktima, ispadanje kose, loš zadah, opor miris znoja, uznemirenost, osip. U slučaju ovih simptoma obratite se vašem lekaru.
[ Prirodna kozmetika
]
08 Maj, 2017 15:07
Napravite sami balzam za usne uz ovaj jednostavan recept!
Ukoliko ste umorni od stalnog izdvajanja sredstava za kupovinu fabričkih balzama za usne, dosta vam je hemikalija koje se u njemu nalaze ili, prosto, imate slobodnog vremena da se pozabavite svojom lepotom i podarite joj potpuno prirodan poklon, probajte da ga napravite sami kod kuće. Priprema domaćeg balzama vam neće oduzeti puno vremena, jer je bukvalno gotov za desetak minuta.
Potrebni sastojci:
1 supena kašika pčelinjeg voska
2 kašike nerafinisanog kokosovog ulja
2 kašike ši putera (shea butter)
kap eteričnog ulja po vašoj želji (limun, narandža, ruzmarin, menta, lavanda...)
Postupak je sledeći:
U lončić ili manju šerpu sipajte sve sastojke i mešajte na ringli štednjaka na minimalnoj temperaturi dok se svi sastojci ne otope. Kap eteričnog ulja koje ste izabrali dodajete na kraju, da bi miris ostao svež. Nakon toga, žitku smesu sipajte u kalupe, teglice ili kutijice, koje možete da sačuvate od prethodnih kozmetičkih proizvoda, mada možete da ih kupite i u svakoj apoteci. Kada se ohladi, stavite ga nakratko u frižider da očvrsne, a posle par sati možete ga koristiti.
Vaše usne će uz pomoć ovog balzama biti čudnovato baršunaste i meke, a i čitav vaš organizam će vam biti zahvalan, jer ćete prestati da u njega preko fabričkih balzama unosite razne štetne hemikalije.
[ Recepti
]
30 April, 2017 15:24
Želite da uvrstite zdrav recept u vaš jelovnik? Isprobajte humus!
Ako
ste umorni od tradicionalnih kuhinja sa ovim prostora, poput srpske, turske,
mađarske i drugih, sa puno mesa, testa i teško probavljivih sastojaka, nudimo
vam soluciju koju ćete obožavati.
Reč je o istočnjačkom, tačnije libanskom,
nacionalnom specijalitetu- humusu, umaku koji se spema od, kod nas nedovoljno istražene
vrste mahunarki, leblebije. Umak od leblebija se najčešće konzumira uz
grilovano ili pečeno povrće sa malo maslinovog ili drugog nerafinisanog ulja,
uz maslinke, svežu salatu i tanke hlepčiće, nalik na one koje su spremale naše bake
na plotni.
Ukoliko
niste do sada čuli za leblebiju (naut, slanutak), imajte na umu da je možete pronaći u svakoj
prodavnici zdrave hrane, a cena joj je simbolična. Što se tiče zdravstvenih benefita, korisna je kod dijetetskih režima ishrane, jer ima samo 160 kalorija na 100 g, snižava holesterol i
redukuje nivo šećera u krvi. Od minerala sadrži cink, bakar, magnezijum, dok gvožđa ima
više nego meso. Takođe, obiluje vitaminom C i vitaminima iz grupe B.
Jedinstveni
recept za humus glasi ovako:
450 g
skuvane leblebije
80 g
tahini paste (ili taan-a)
2 čena
belog luka
3
kašike limunovog soka
60 ml
hladne vode
malo morske soli (po ukusu)
malo prepečenog
susama (po želji)
1 kašika
maslinovog ulja
Izmiksajte sve u blenderu i voila! Vaš humus je spreman za konzumiranje!
Verujemo
da ćete se brzo navići na preukusnu, kremastu teksturu ovog umaka i da ubrzo
nećete moći zamisliti da prođe sedmica, a da bar jedno veče ne uživate u ovoj ukusnoj, laganoj večeri.
[ Event
]
23 April, 2017 15:38
Tražite novi hobi? Probajte skyrunning!
Umorni ste od džogiranja u svom gradu? Svi parkovi su vam poznati, kej vam je dosadio? Osetili ste da gubite entuzijam i sve ređe odlazite na trčanje, jer nemate motivaciju?
Ukoliko ste se pronašli u ovim opisima imamo predlog za vas. Ukoliko ste u dobroj kondiciji, probajte skyrunning! Reč je o trčanju na velikim nadmorskim visinama, a "Skyrunning asocijacija" postoji i u našoj zemlji. Potrebno je samo da se učlanite, održavate kondiciju i spremni ste za trke, kojih ima nekoliko u toku godine: Skymarathon (2.000 m), Nebeski ultra maraton (2.500 m), Skyrace (do 4.000 m), Skyraid (štafeta) i mnoge druge.
Ovogodišnja sezona je otvorena 4. marta SkyTrail trkom na Kopaoniku, a iduća Ultra trail trka zakazana je za 26. maj na Staroj planini.
Bavljenje ovom disciplinom pruža vam i mnogo mogućnosti za putovanja, druženje sa drugim ljubiteljima trčanja i zdravog života, kao i upoznavanje najskrivenijih lepota naše zemlje.
Ukoliko želite da se priključite veseloj porodici "skyrunnera Srbije", požurite i potražite više informacija na njihovoj zvaničnoj stranici: http://www.skyrunning-serbia.com
[ Saveti
]
09 April, 2017 21:28
Korisni saveti za farbanje vaskršnjih jaja prirodnim bojama
Vaskrs nam se bliži i vreme je za nabavku boje za farbanje jaja.
Sigurno mnogi od vas sumnjaju u kvalitet fabričkih boja za farbanje i razmišljaju da li je
njihov sastav bezbedan za zdravlje vas i vaših najmilijih. S tim u vezi pročitajte nekoliko saveta
kako da ofarbate jaja potpuno prirodnim bojama uz minimalne troškove.
*Crvena
boja*
Kuvajte
jaja u vodi u koju ste dodali koren cvekle, a veoma pozitivan efekat daje i
crveni luk sa dve kašike alkoholog sirćeta.
*Žuta*
Za ovu
boju nabavite ljuske mladih oraha ili koru pomorandže koju ćete dodati u vodu
i kuvati zajedno sa jajima. U ovu svrhu efektnii su i indijski žuti začini,
kari i kurkuma. U tom slučaju prvo skuvajte jaja, pa dodajte u vodu zajedno sa
5 kašika začina.
*Zelena*
U ovu svhu koristite svež, mladi spanać, jer će on jajima dati
finu, travnato-zelenu boju.
*Braon*
Ovo je provereni stari recept, a naravno, podrazumeva
kuvanje jaja u lukovini, što je veoma jednostavano. Samo poređajte red
lukovine, pa red jaja, dodajte kašiku soli, a zatim kašiku sirćeta. I voila! Kuvajte
dok voda ne proključa, zatim smanjite vatru i kuvajte još 15-a minuta, a potom
ostavite da odstoji.
*Ljubičasta*
Ovu boju će dati cveće intenzivno plave ili ljubičaste boje:
zumbuli, ljubičice, dan i noć, i slićno cveće. Kuvajte jaja zajedno sa njihovim laticama od
15-20 minuta.
Šare na jajima možete dobiti ako ih pre kuvanja sa prirodnim
sastojcima obmotate koncem ili gumicama, ili im prosto dodajte lišće raznih oblika, a
zatim umotajte u najlon čarape, kao što su radile naše bake. Rezultati će biti
zapanjujući i svi će im se diviti.
Hristos voskrese! Srećan Vaskrs svim dragim čitaocima bloga Green&Cosmo!
[ Event
]
26 Mart, 2017 14:29
27. "Novosadsko proleće" oduševilo posetioce
Još jedno „Novosadsko proleće“ u organizaciji „Pokreta
gorana Novoga Sada“ održano je na SPENS-u u periodu od 21. do 25. marta, a ovogodišnji događaj posetilo ga je oko 70.000 ljudi.
Manifestacija je obuhvatala 4 celine: izložbu cveća,
sadnica i opreme za hortikulturu, zatim izložbu meda i zdrave hrane, izložbu
starih i umetničkih zanata i četvrtu, možda i do sada najvažniju izložbu „Salon
energetske efikasnosti“, što je ujedno bila i glavna tema ovogodišnjeg događaja.
Prvi dan manifestacije obeležila je i višečasovna konferencija gde se govorilo o obnovljivim izvorima energije, dok je drugog predstavljen zajednički projekat Srbije i Hrvatske kako koristiti energiju u gradovima,
a trećeg dana energetska efikasnosti u školama. Veliki deo posetilaca činili su mališani koji su mogli da prisustvuju radionicama na temu "Ko energiju štedi- više vredi".
Ovaj događaj, osim što nam je najavio dolazak proleća i
lepšeg vremena, bio je ujedno i prva prilika da građani za ulepšavanje svojih terasa i balkona nabave
razno sezonsko cveće, stalnorađajuće jagode, sadnice mini tuja, ruzmarin, nanu, timijan i drugo začinsko
bilje, ali i paprat i kakuse radi smanjenja štetnog energetskog zračenja u svojim domovima o čemu
je već bilo reči u ovom tekstu. Osim toga, oni koji nisu do sada, mogli su da nabave i ručno rađene sapune bez hemikalija, najkvaliteniji domaći med, lekovito bilje sa Vlasine, ručno ukrašena Vaskršnja jaja i igračke za decu od raznih ukrasnih materijala, retro poslužavnike, decoupage predmete, ručno oslikane svilene ešarpe i još mnogo toga.
Ukoliko ste propustili ovu manifestaciju, obavezno dođite na "Cvetne pijace" koje će u narednom periodu takođe organizovati "Pokret gorana Novog Sada".

[ Ishrana
]
20 Mart, 2017 14:36
Počela je sezona najboljeg prirodnog "čistača krvi"!
Ukoliko smatrate da ste ove zime preterali sa unosom nezdravih namirnica ili ste bili neaktivni, ukoliko niste do sada, obavezno u svoju ishranu uvrstite sremuš (allium ursinum). Ova divlja samonikla biljka, koju još nazivaju još i divlji beli, odnosno medveđi luk raste na planinama i može da učini čuda u domenu detoksikacije vašeg organizma, kao i čišćenja krvi i jetre. Još 1992. godine proglašen je za biljku godine u Evropi.
Za ishranu se koriste listovi koji se beru u periodu od marta do maja, kao i lukovica. Veoma je aromatičan, jer sadrži etarska ulja, a njegov miris i ukus blago podsećaju na beli luk. Takođe, sadrži i obilje vitamina C.
Na medicinskom planu pomaže kod gastritisa i čira, eliminiše crevne parazite, snižava trigliceride, povoljno utiče na elastičnost krvnih sudova, povećava broj eritrocita, reguliše krvni pritisak, ublažava tegobe usled reume i artristisa, povoljno utiče na bešiku i lečenje urinarnih infekcija.
Najčešće se koristi u sirovom stanju, bez dodataka ili kao salata sa par kapi nekog hladno ceđenog ulja i limunovog soka. U periodu kada ne može da se nabavi u svežem stanju, obično se koristi u obliku tinkture ili pomešan sa medom u posebnoj vrsti kaše.
OPEZ! Ukoliko ga sami berete vodite računa da ga ne pomešate sa izuzetno otrovnom biljkom mrazovac koja ima skoro istovetne listove! Sremuš ćete prepoznati po specifičnom mirisu i aromi, koju ova biljka nema. Najsigurnije je, ipak, da ga kupujete na pijaci ili u supermarketima, jer cena mu je simbolična, a varira između 30 i 50 dinara.

[ Event
]
12 Mart, 2017 15:24
Najava: Fishing Show & Outdoor World u Novom Sadu
Bilo da ste pasionirani ribolovac, početnik ili da tek razmišljate o ribolovu kao mogućem hobiju ne smete propustiti 2. sajam opreme za ribolov i aktivan boravak u prirodi, koji će se održati od 16-19. marta u Master centru Novosadskog sajma.
Na ovoj manifestaciji možete da nabavite kvalitetnu opremu renomiranih proizvođača, kao što su "Shimano" i "Tubertini", ali i proizvode hand-made proizvođača. Osim toga, moći ćete iz prve ruke da se informišete o svim novinama u svetu ribolova, ekološkoj zaštiti reka, aktuelnim takmičenjima i na taj način se spremite za novu sezonu.
Ono što je naročito zanimljivo za ovaj događaj je njen drugi deo sajma, tzv. "Outdoor world", posvećen aktivnom odmoru, gde vas čekaju izlagači opreme za kampovanje i boravak u prirodi. Ukoliko se ovog proleća ili leta spremate za svoj prvi "beg iz grada" i urbane sredine, na jednom mestu možete pronaći kompletan pribor i opremu koji su vam potrebni: vreće za spavanje, kvalitetne šatore, dušeke i prostirke, tende, lampe, dvoglede, noževe i druga sečiva, šporete i plinske boce, roštilje itd.
Ako ovog leta želite da preskočite jednolična letovanja na moru i zamenite ih za neizvesno i uzbudljivo kampovanje u divljini, ovaj događaj je pravi izbor za vas.
Više informacija o samom događaju možete pronaći na linku ovde.
[ Recepti
]
05 Mart, 2017 13:58
5 najbržih recepata za posna mleka
S obzirom na činjenicu da se nalazimo u sred Velikog, odnosno Časnog posta kada je konzumiranje namirnica životinjskog porekla nije dozvoljeno, u potrazi smo za njihovim zamenama. Mnogi smatraju da je sojino mleko jedina, ujedno i veoma skupa alternativa, ali to nije tačno. Postoje mnoge druge varijante za biljna mleka, koja veoma lako možete spravljati, a sve što vam je potrebno jeste dobar blender i neka od navedenih sirovina. Ova mleka su veoma hranljiva, bogata proteinima i vitaminima iz grupe B, pogodna za decu, kao i za ljude netolerantne na laktozu.
Mleko od susama
- 1 šolja prethodno natopljenog susama
- 4 šolje vode
- zaslađivač po želji (malteks, agava sirup)
Sve sastojke sjediniti i samleti u blenderu. Može se koristiti i sa suvim voćem i bananama.
Mleko od badema
- 1 šolja prethodno natopljenog badema
- 4 šolje vode
- zaslađivač po želji
U vrelu vodu spustiti sirove bademe na par sekundi, da bi se odstranila kožica, a zatim pomešati s ostalim sastojcima i samleti u blenderu. Može se služiti sa cimetom ili rogačem.
Kokosovo mleko
- 200 gr kokosovog brašna
- 1/2 l vode
- zaslađivač po želji
Potopiti kokosovo brašno sa vodom i ostaviti da odstoji pola sata. U smesu dodati zaslađivač, a zatim izblendati.
Mleko od oraha
- 1 šolja prethodno natopljenih oraha
- 4 šolje vode
- zaslađivač po želji
Sve sastojke sjediniti i samleti u blenderu. Može da koristi kao osnova za čia puding.
Mleko od indijskih oraha
- 1 šolja indijskih oraščića
- 400 ml vode
- zaslađivač po želji
Indijski orah oprati u tri vode i potopiti na pola sata. Sve sastojke sjediniti, izblendati i procediti kroz gazu. Tečan deo se služi kao mleko, a ostatak predstavlja smesu od koje možete praviti pavlaku i sir. Mleko se dobro kombinuje sa voćem, pogodan je kao osnova za milk shake.