[ Event ] 26 Mart, 2017 14:29

Još jedno „Novosadsko proleće“ u organizaciji „Pokreta gorana Novoga Sada“ održano je na SPENS-u u periodu od 21. do 25. marta, a ovogodišnji događaj posetilo ga je oko 70.000 ljudi.

Manifestacija je obuhvatala 4 celine: izložbu cveća, sadnica i opreme za hortikulturu, zatim izložbu meda i zdrave hrane, izložbu starih i umetničkih zanata i četvrtu, možda i do sada najvažniju izložbu „Salon energetske efikasnosti“, što je ujedno bila i glavna tema ovogodišnjeg događaja.

Prvi dan manifestacije obeležila je i višečasovna konferencija gde se govorilo o obnovljivim izvorima energije, dok je drugog predstavljen zajednički projekat Srbije i Hrvatske kako koristiti energiju u gradovima, a trećeg dana energetska efikasnosti u školama. Veliki deo posetilaca činili su mališani koji su mogli da prisustvuju radionicama na temu "Ko energiju štedi- više vredi".

Ovaj događaj, osim što nam je najavio dolazak proleća i lepšeg vremena, bio je ujedno i prva prilika da građani za ulepšavanje svojih terasa i balkona nabave razno sezonsko cveće, stalnorađajuće jagode, sadnice mini tuja, ruzmarin, nanu, timijan i drugo začinsko bilje, ali i paprat i kakuse radi smanjenja štetnog energetskog zračenja u svojim domovima o čemu je već bilo reči u ovom tekstu. Osim toga, oni koji nisu do sada, mogli su da nabave i ručno rađene sapune bez hemikalija, najkvaliteniji domaći med, lekovito bilje sa Vlasine, ručno ukrašena Vaskršnja jaja i igračke za decu od raznih ukrasnih materijala, retro poslužavnike, decoupage predmete, ručno oslikane svilene ešarpe i još mnogo toga.

Ukoliko ste propustili ovu manifestaciju, obavezno dođite na "Cvetne pijace" koje će u narednom periodu takođe organizovati "Pokret gorana Novog Sada"

ns prolece 

 

[ Ishrana ] 20 Mart, 2017 14:36

Ukoliko smatrate da ste ove zime preterali sa unosom nezdravih namirnica ili ste bili neaktivni, ukoliko niste do sada, obavezno u svoju ishranu uvrstite sremuš (allium ursinum). Ova divlja samonikla biljka, koju još nazivaju još i divlji beli, odnosno medveđi luk raste na planinama i može da učini čuda u domenu detoksikacije vašeg organizma, kao i čišćenja krvi i jetre. Još 1992. godine proglašen je za biljku godine u Evropi.

Za ishranu se koriste listovi koji se beru u periodu od marta do maja, kao i lukovica. Veoma je aromatičan, jer sadrži etarska ulja, a njegov miris i ukus blago podsećaju na beli luk. Takođe, sadrži i obilje vitamina C.

Na medicinskom planu pomaže kod gastritisa i čira, eliminiše crevne parazite, snižava trigliceride, povoljno utiče na elastičnost krvnih sudova, povećava broj eritrocita, reguliše krvni pritisak, ublažava tegobe usled reume i artristisa, povoljno utiče na bešiku i lečenje urinarnih infekcija.

Najčešće se koristi u sirovom stanju, bez dodataka ili kao salata sa par kapi nekog hladno ceđenog ulja i limunovog soka. U periodu kada ne može da se nabavi u svežem stanju, obično se koristi u obliku tinkture ili pomešan sa medom u posebnoj vrsti kaše.

OPEZ! Ukoliko ga sami berete vodite računa da ga ne pomešate sa izuzetno otrovnom biljkom mrazovac koja ima skoro istovetne listove! Sremuš ćete prepoznati po specifičnom mirisu i aromi, koju ova biljka nema. Najsigurnije je, ipak, da ga kupujete na pijaci ili u supermarketima, jer cena mu je simbolična, a varira između 30 i 50 dinara.

 sremus

[ Event ] 12 Mart, 2017 15:24

Bilo da ste pasionirani ribolovac, početnik ili da tek razmišljate o ribolovu kao mogućem hobiju ne smete propustiti 2. sajam opreme za ribolov i aktivan boravak u prirodi, koji će se održati od 16-19. marta u Master centru Novosadskog sajma.

Na ovoj manifestaciji možete da nabavite kvalitetnu opremu renomiranih proizvođača, kao što su "Shimano" i "Tubertini", ali i proizvode hand-made proizvođača. Osim toga, moći ćete iz prve ruke da se informišete o svim novinama u svetu ribolova, ekološkoj zaštiti reka, aktuelnim takmičenjima i na taj način se spremite za novu sezonu.

Ono što je naročito zanimljivo za ovaj događaj je njen drugi deo sajma, tzv. "Outdoor world", posvećen aktivnom odmoru, gde vas čekaju izlagači opreme za kampovanje i boravak u prirodi. Ukoliko se ovog proleća ili leta spremate za svoj prvi "beg iz grada" i urbane sredine, na jednom mestu možete pronaći kompletan pribor i opremu koji su vam potrebni: vreće za spavanje, kvalitetne šatore, dušeke i prostirke, tende, lampe, dvoglede, noževe i druga sečiva, šporete i plinske boce, roštilje itd.

Ako ovog leta želite da preskočite jednolična letovanja na moru i zamenite ih za neizvesno i uzbudljivo kampovanje u divljini, ovaj događaj je pravi izbor za vas.

Više informacija o samom događaju možete pronaći na linku ovde. 

camping 

 

[ Recepti ] 05 Mart, 2017 13:58

S obzirom na činjenicu da se nalazimo u sred Velikog, odnosno Časnog posta kada je konzumiranje namirnica životinjskog porekla nije dozvoljeno, u potrazi smo za njihovim zamenama. Mnogi smatraju da je sojino mleko jedina, ujedno i veoma skupa alternativa, ali to nije tačno. Postoje mnoge druge varijante za biljna mleka, koja veoma lako možete spravljati, a sve što vam je potrebno jeste dobar blender i neka od navedenih sirovina. Ova mleka su veoma hranljiva, bogata proteinima i vitaminima iz grupe B, pogodna za decu, kao i za ljude netolerantne na laktozu.  

Mleko od susama

  • 1 šolja prethodno natopljenog susama 
  • 4 šolje vode 
  • zaslađivač po želji (malteks, agava sirup)

Sve sastojke sjediniti i samleti u blenderu. Može se koristiti i sa suvim voćem i bananama. 

Mleko od badema

  • 1 šolja prethodno natopljenog badema
  • 4 šolje vode 
  • zaslađivač po želji

U vrelu vodu spustiti sirove bademe na par sekundi, da bi se odstranila kožica, a zatim pomešati s ostalim sastojcima i samleti u blenderu. Može se služiti sa cimetom ili rogačem. 

Kokosovo mleko

  • 200 gr kokosovog brašna
  • 1/2 l vode
  • zaslađivač po želji

Potopiti kokosovo brašno sa vodom i ostaviti da odstoji pola sata. U smesu dodati zaslađivač, a zatim izblendati. 

Mleko od oraha

  • 1 šolja prethodno natopljenih oraha
  • 4 šolje vode 
  • zaslađivač po želji

Sve sastojke sjediniti i samleti u blenderu. Može da koristi kao osnova za čia puding.

Mleko od indijskih oraha

  • 1 šolja indijskih oraščića
  • 400 ml vode
  • zaslađivač po želji

Indijski orah oprati u tri vode i potopiti na pola sata. Sve sastojke sjediniti, izblendati i procediti kroz gazu. Tečan deo se služi kao mleko, a ostatak predstavlja smesu od koje možete praviti pavlaku i sir. Mleko se dobro kombinuje sa voćem, pogodan je kao osnova za milk shake.

milk 

[ Saveti ] 26 Februar, 2017 15:04

Da li ste ikada poželeli da imate čaroban štapić koji bi vam zamenio sva ona sredstva za čišćenje koja zauzimaju puno mesta u vašoj kuhinji i kupatilu? I ne samo to. Kako bi bilo da taj čarobni štapić zameni i desetine veoma skupih tuba sa pilinzima i maskama za lice, ruke i telo? Zvuči neverovatno, ali takav magičan štapić, odnosno u ovom slučaju prah, zaista postoji. Jednostavno, naviknite se, ako niste do sada, da u svom stanu uvek imate pri ruci jedinstvenu pomoćnicu u svakoj situaciji – sodu bikarbonu (natrijum bikabonat, odnosno hidrogenkarbonat, NaHCO3).

Ova izvrsna supstanca se stotinama godina koristi kao potpuno neškodljivo sredstvo narodne medicine. Setite se samo vaših starih, koji su običavali da razmute jednu kašičicu sode sa mlakom vodom prilikom bola u želucu.

Jedinstvena je po tome što je, za razliku od mnogih hemikalija za čišćenje, potpuno neškodljiva, a njen učinak očigledan. Već je o tome bilo govora u tekstu na temu „Kako se otarasiti duvanskog dima?“

Njeno delovanje najbolje možete testirati prilikom ribanja pločica u kuhinji i kupatilu, kao i sanitarija. U tu svrhu koristite je u kombinaciji sa sirćetom ili limunskom kiselinom u spreju i ostavite da deluje 10 do 15 minuta, a zatim izribajte pločice. Bićete zadivljeni njihovim sjajem, a izbeći ćete i neprijatne, jake mirise sanitarnih hemikalija. Takođe, ovu kombinaciju možete koristiti i za otčepljenje odvoda.

U kuhinji je možete koristiti i za uklanjanje naslaga na šerpama i tiganjima, tako što ćete u njih dodati par kašičica sode i obične vode i dovesti do tačke ključanja, a zatim ostaviti pola sata. Ukoliko su naslage tvrdokorne, možda će biti potrebno i nekoliko ovakvih „tretmana“. Na isti način, sa sodom možete u loncima da iskuvate i vaše stare krpe, posivele od pranja, tako da ćete se iznenaditi povratkom njihove beline. Njom možete tretirati i sve predmete od stakla, porcelana, metala i srebra (escajg). Ukoliko imate problem sa organizacijom namirnica u frižideru i mešanjem njihovih mirisa, ostavite posudice sa sodom i sirćetom u njemu i sprečite ovu neugodnu pojavu. Takođe, možete posuti malo sode u kantu za otpatke u istu svrhu.

Ukoliko imate mrlje na odeći, nemojte se ustručavati da dodate sodu vašem deterdžentu za pranje rublja, jer ona neće oštetiti tkaninu, nego samo pomoći da se ona ukloni. Učinkovita je i za skidanje mrlja od kafe i tamnih vrsta čajeva. 

Osim što će vam pomoći u održavanju domaćinstva, obavezno je držite i u svojoj Maloj kućnoj apoteci. Ona vam može pomoći kod žgaravice, uboda insekata, za ispiranje usta, usled opekotina od sunca i sl. Takođe, soda utiče i na očuvanje pH vrednosti krvi, što je jako bitno za sprečavanje mnogih bolesti. Voće i povrće koje jedete sirovo, trebalo bi da držite potopljeno u sodi oko pola sata radi suzbijanja negativnog uticaja usled prskanja hemikalijama.

Osim toga, kesicu sa sodom obavezno držite i u svom kupatilu. Ona predstavlja prirodno sredstvo za čišćenje lica, zaustavlja razvoj bakterija i uklanja akne, vrši piling kože, koristi se i u toplim kupkama radi omekšanja kogubele kože, naročito peta, kao i za detoksikaciju.

Želite li da odete na skup tretman lasersko izbeljivanje zuba, a nemate dovoljno novca? Soda je najjeftinije sredstvo kojim ćete zube dovesti do porculanskog sjaja. Jedino povedite računa da ne preterate, da ne biste oštetili zubnu gleđ, dovoljno je dva puta nedeljno u toku mesec dana, a nakon par meseci ponovite tretman.

Ukoliko želite gustu kosu bez peruti, koristite sodu u kombinaciji sa jabukovim sirćetom umesto regeneratora, ili pak stavite kašićicu  sode u željenu količinu šampona i tom smesom operite kosu. Ovakav tretman će detoksikovati kožu vaše glave i očistiti je od peruti. Takođe, sa malo vode koristi se i umesto antiperspiranta, jer sprečava prekomerno znojenje.

Cena sode bikarbone je simbolična, a može se nabaviti u svakoj prodavnici i apoteci. Neki stručnjaci apeluju da se koristi samo soda bez aluminijuma, dok drugi smatraju da takva soda ne postoji, već se ovaj element nalazi u tragovima u svakoj sodi. Ukoliko, ipak, ne želite sodu da uzimate oralno, svakako u domaćinstvu može da vam postane nezamenljiva.

baking soda 

[ Saveti ] 19 Februar, 2017 17:01

Držanje kućnog ljubimca u stanu iziskuje puno pažnje, razumevanja i požrtvovanja, pogotovo ako je u pitanju toliko energična životinja i toliko zavisna od čoveka kao što je pas. On, kao i sve druge životinje voli slobodu i prostor, trčanje, razgledanje, istraživanje, razonodu, kopanje, grickanje, valjanje u prašini, jurnjavu za mačkama i golubovima... sve ono što ne može da dobije u stanu. To je zakon prirode. Ograničenost prostora u stanu, pas može da doživi kao kavez. Da li mu  je dovoljno jednočasovno istrčavanje ujutro i uveče? Naravno da nije. Oni bi to radili neprestano. Psi su po prirodi vesele i neumorne životinje, veoma privržene ljudima, tako da ih nemojte grditi ako nakon povratka sa posla ili iz škole vidite da vaš omiljeni jastuk leži na podu u dronjcima ili da vam je sofa izgrižena. On na taj način samo želi da kaže da je povređen što je ostavljen, da je bio usamljen i da mu je bilo dosadno. Da bih vam dočarala kolike male napasti oni mogu biti, preporučujem da pročitate knjigu zasnovanu na istinitoj priči „Marli i ja“ Džona Grogana ili pogledajte istoimeni film sa Ovenom Vilsonom i Dženifer Eniston u glavnim ulogama

Ukoliko planirate da ovog proleća nabavite štene, ne bi bilo loše da još jednom vrlo dobro razmislite i da odgovorite sebi na nekoliko pitanja. Da li vi i vaša porodica možete da se organizujete oko čuvanja psa i njegove dresure? Nekad je potrebno puno vremena da pas nauči da se nužda obavlja napolju. Da li imate dovoljno strpljena da ga to naučite i da se ne ljutite ako ponekad zaboravi na pravila? Šta ako zateknete neprijatno iznenađenje na vašem dragocenom tepihu? Da li se možete dogovoriti sa vašim ukućanima ko će hraniti psa? Da li se vaše smene na poslu i školi tako uklapaju da pas nikad ne ostane sam u stanu ili da mu ne budu uskraćene aktivnosti napolju? Da li ste spremni da ukoliko radite od 7h ujutro, ustanete u 5h da biste izveli psa u šetnju? Psi su, kao i ljudi, skloni rauzličitim bolestima i infekcijama. Da li ste spremni da uzmete slobodan dan na poslu da biste ga vodili kod veterinara? Da li ste spremni da izdvajate određene sume novca za njegovu hranu, preglede veterinara, lekove, vakcinisanje? Da li ste spremni da ga prihvatite kao člana porodice, volite ga svim srcem i starate se o njemu do kraja njegovog života?

Ako ste na sva pitanja odgovorili povrdno, onda ste spremni za još jednog ukućanina. Najbolje bi bilo da ga uzmete kada napuni minimum tri meseca, pošto može biti veoma stresno za njega ukoliko se rano odvoji od majke, a vama može da poremeti san skičanjem po celu noć tražeći toplu majčinu blizinu. Takođe, neke rase pasa lakše se priviknu na život u stanu, malog su rasta i ne linjaju se, te vam stoga preporučujem da im date prednost. To su: bostonski i jorkširski terijer, čivava, mops, maltezer i pudla (uz naravno, redovno šišanje). S obzirom na činjenicu da postoji dosta nesavesnih vlasnika, koji brzopleto uzimaju štence da udovolje svojoj deci, a zatim ih kad porastu puštaju na ulicu, azili su puni sirotih beskućnika. Pre nego što odete kod odgajivača, obiđite nekoliko azila. Tamo se, nažalost, nalazi brdo odbačenih, unesrećenih pasa. Možda se baš tamo nalazi vaš novi prijatelj. Pitajte upravnike azila da vam preporuče psa za kojeg smatraju da bi mogao da se navikne na život u stanu. Na taj način ćete spasiti jedan život i usrećiti jedno biće.

I zapamtite. Pas nije igračka. Ukoliko niste spremni da postanete za nekog ceo svet, nemojte ga uzimati. Nemojte sebe dovoditi u situaciju da morate da ga se odreknete, jer je bolno. Ukoliko imate višak hrane, bolje da je ostavite pored kontejnera, jer ima mnogo lutalica ili nahranite komšijskog psa. A što se tiče ljubimca, razmislite o skalarima ili ljupkom hrčku, to je mnogo bolja ideja.

puppy 

[ Saveti ] 13 Februar, 2017 14:40

Kada pomislimo na koru od banana ona nas najčešće asocira na crtaće iz detinjstva- ili se neko spotakne o nju ili se nađe na glavi glavnog zlikovca koji slučajno upada u kontejner. Neretko se dešavalo da kao deca ostružemo i pojedemo unutrašnjost kore banane, pošto nam jedna voćka od mame za užinu nije bila dovoljna. To samo dokazuje kakav instančan instikt imaju deca, privučena ka zdravim, a neuobičajnim namirnicama za ishranu, kao npr. i pinjoli, koštice kajsije i sl.

Danas ova zdrava namirnica nije ništa manje zanemarena, nego ranije, a o njenom lekovitom dejstvu malo se zna, iako ima više kalijuma nego samo meso banane, a takođe obiluje i sa više vlakana koja podstiču varenje i smanjenje lošeg holesterola u krvi. Zanimljivo je činjenica da je bananina kora prirodan “Prozac” (antidepresiv), jer utiče na povećanje serotonina u krvi i na taj način utiče povoljno na lica koja boluju od depresije, bipolarnih stanja, anksioznosti i sl. Naročito je korisna za ishranu leti, jer sadrži antioksidanse i štiti od UV zračenja.

Jede se kada je banana potpuno zrela, odnosno kada se na njoj pojave crne, sitne, suptilne tačkice. Ali, OPREZ! Banane se danas prskaju raznim štetnim jedinjenjima da bi izdržale duga putovanja od proizvožđača do krajnih potrošača, dugo se čuvaju u memljivim kartonima i prostorima, a zatim dugo skladište u hladnjače i odmrzavanju i po nekoliko puta. Često imamo prilike da vidimo u ponudi marketa skroz crne, gnjecave tek odmrznute banana koje su sazrele na veštački način. U tom slučaju, ukoliko ne znate kakvo je poreklo banana, najbolje je da ogulite belu unutrašnost i dodate je u smoothie po želji.

Ukoliko nećete da eksperimentišete sa takvim konzumiranjem kore banane, to opet nije razlog da je bacite, jer vam može pomoći u nezi, ali i u domaćinstvu. Ona blagotvorno utiče na kožu zahvaljujući antioksidantima, tako da umanjuje bore i iritiranost, hidrira je i hrani, uklanja akne, ali je učinkovita i kod psorijaze i pojave bradavica. Treba samo da dobro utrljate lice sa komadom unutrašnosti kore i ostavite da deluje 30-ak minuta, a zatim detaljno isperete. Budite uporni sa ovom rutinom i pozitivan krajnji ishod biće neizostavan. Takođe, za blistavu belinu zuba, trljajte ih korom tokom 1-2 minute svako veče.

U domaćinstvu možete da je koristite za poliranje cipela, srebrnine i kožne galanterije, ali iza uklanjanjje biljnih vaši sa sobnih biljaka, obogaćenje vode za zalivanje i prihranu preko lista. 

banana 

[ Saveti ] 05 Februar, 2017 20:16

Pošto je zima godišnje doba kada su ljudi najvise skloni upalama i pehladama, nije na odmet imati u stanu apoteku od odabranih čajeva, koji mogu da "priskoče u pomoć" pri prvim znacima neke zdravstvene tegobe.

Svakako, ne treba da zanemarite odlazak kod izabranog lekara, a nije retkost da će vam i on kao deo terapije preporučiti neki od sledećih proverenih čajeva:

Nana (menta) - veoma je efikasna kod prehlade i gripa, puna vitamina B, kalijuma i kalcijuma, jača imuni sistem, tako da je neizostavan čaj u hladnim zimskim danima. Takođe, deluje umirujuće, smanjuje stres i poboljšava varenje. Veoma je prijatnog ukusa i mirisa.

Uva (medveđe grožđe) - učinkovita je kod infekcija urinarnog trakta koje se usled nazeba mogu javiti zimi, jer eliminiše štetne bakterije. Ima opor i pomalo gorak ukus. Najbolje ju je piti u kombinaciji sa sodom bikarbonom, koja će dovesti pH vrednost vašeg urina u normalu.

Rastavić (preslica) -  čaj od ove blagotvorne biljke je nešto najbolje što možete imati u svom domaćinstvu. Sadrži puno vitamina C i alkaloide, leči infekcije urinarnog trakta i pospešuje iskašljavanje. Njegova potentnost najbolje se ogleda u tome što je učinkovit čak i kod tuberkuloze.

Žalfija (kadulja) -  neprikosnovena je kod prehlada i najbolje je sredstvo za ispiranje usne duplje i upaljenog grla. Ublažava neprijatan bol u zglobovima koji se može javiti tokom niskih temperatura, jača imuni sistem i ublažava groznicu.

Hajdučka trava (stolisnik) - pravi je lek za sve one koji su tokom praznika preterali sa masnom i nezdravom hranom, jer leči sve vrste želudačnih problema, ublažava nadimanje i poboljšava varenje. Takođe, ona čisti krv i krvne sudove, jača jetru, pankreas i slezinu i time doprinosi detoksikaciji i jačanju celog organizma. 

Vaša mala apoteka u stanu može i da vam posluži i kao jedinstvena dekoracija, jer čajeve možete držati u raznobojnim zatvorenim posudama i teglicama na posebnoj polici. Vodite računa da su vaši čajevi uvek sveži, a posude za odlaganje dobro zatvorene i van domašaja vlage.

Navedene čajeve možete pronaći u svima apotekama i radnjama zdrave hrane, a cena im je veoma povoljna. Kupujte ih uvek u rinfuzi i izbegavajte kupovinu čajeva u kesicama, jer mogu da sadrže prašinu, plesan, a neretko čak i druge biljke.

tea 

[ Saveti ] 29 Januar, 2017 19:01

U veoma hladnim zimskim danima kada su nam vanjske aktivnosti svedene na minimum, trudimo se da se na razne načine razonodimo, a jedan od njih je druženje sa dragim prijateljima. Ćaskanje uz čaj, gledanje omiljene emisije ili igranje karata oraspoložiće nas u ledenim zimskim večerima, tako da nećemo imati srca da prijatelja koji je strastven pušač zamolimo da izađe na terasu radi svog omiljenog užitka. Ali kada se gosti raziđu, šta nam ostaje? Puno srce zbog divne večeri i "nepozvani gost", tj. puno nesnosnog, oporog, suvog duvanskog dima. Ostaje nam pitanje, kako se izboriti sa njim?

Negativna strana ove ružne navike, osim što šteti samom pušaču i ljudima u njegovoj okolini, jeste ta što se dim cigarete vrlo lako upija u nameštaj koji je njemu izložen. Najbolji efekat se, naravno, postiže detaljnim pranjem navlaka, jastučnica i zavesa, ali za vreme velikih zimskih minusa ovaj ritual je gotovo neizvodljiv.

Kao "prva pomoć" u ovoj situaciji može da vam posluži soda bikarbona, koju treba posuti po nameštaju i tepihu, ostaviti preko noći, a zatim ujutro detaljno usisati. Soda je poznata po tome da vrlo lako upija mirise, a koristi se i na druge načine u domaćinstvu. Pomoću nje možete napraviti i jeftine osveživače prostorija, tako što ćete njome ispuniti staklenu posudicu, kapnuti u nju 2-3 kapi omiljenog eteričnog ulja (najbolje od čajnog drveta, eukaliptusa i narandže), a zatim je prekriti aluminijumskom folijom izbušenom čačkalicom na nekoliko mesta. 

Komode, ormane, stolove i ostalu drvenariju, kao i parket možete prebrisati sirćetom, najbolje jabukovim ili destilovanim. Takođe, u prostoriji se mogu se postaviti posudice sa sirćetom ili rastvorom limuna sa nekim eteričnim uljem.

Kao pomoćno sredstvo mogu poslužiti i citrusi, tako da nemojte bacati kore od iskorišćenih limuna, mandarina i pomorandži, već ih slobodno ostavite po komodama kao dekoraciju.

Proveren trik jeste i paljenje tamjana, a njegov božanstven miris za tili čas će "isterati" opor miris duvanskog dima. Ukoliko ste u novčanoj mogućnosti možete koristiti i mirišljave sveće i štapiće, ali tamjan je neuporedivo efikasniji.

Takođe, ne zaboravite da redovno praznite pepeljaru ili je ispuniti peskom za mačke, koji će upiti neugodan miris opušaka.

I, naravno, nemojte da se ustručavate da ukažete gostu da ograniči broj cigareta, pogotovo ako živite u garsonjeri. Na kraju krajeva, to je i za njegovo dobro, a i za ljude u njegovoj okolini.

cigara 

 

 

[ Život na selu ] 22 Januar, 2017 15:49

Zbog nepredvidivih i teških uslova na tržištu rada u našoj zemlji česta su tri scenarija: a) upis kursa mađarskog jezika i dobijanje njihovog pasoša za "beg" u EU, b) moljakanje prijatelja iz Australije da nam konačno pošalje garantno pismo radi posete i štednja para za kartu u jednom pravcu i c) odlazak na studentski Work & Travel program u SAD gde nam se gubi svaki trag i gde obavljamo poslove koje u snu ne bi radili u Srbiji i super smo srećni zbog toga. 

Ali, postoje i neke druge strane medalje, tačnije postoje ljudi koji biraju druge opcije. Nisu svi isti. Takav je i životni put hrabrog R. P. iz sela Vrbić, koji nakon mnogo godina mukotrpnog i slabo plaćenog rada u mnogim firmama, strepnje da li će dobiti isplatu na vreme, nespokoja i brige, završava na oko 1.000 m nadmorske visine, gore u Sokolskim planinama kod Vujičić vode. Golim rukama ovaj mladi električar vredno je obnovio staru kuću svog pradede staru više od 80 godina sa više od 10 ha zaparložene zemlje, a počeo je i da gaji ovce, kojih već sada ima u pozamašnom broju. Ne silazi u selo, ponekad samo ode u Krupanj u nabavku.

Ovaj skromni momak viteškog srca u svojoj skromnoj kući nema struju, vodu uzima sa planinskog izvora, ali zato uz pomoć solarne ploče može da dopuni mobilni telefon i sluša radio emisije u društvu psa Lune. Za život u planini kaže da je zanimljiv i nepredvidiv, posla oko ovaca uvek ima, a u neukrotivoj divljini ponekad sretne i poneke divlje životinje kao što su zečevi, divlje svinje i lisice. 

Kako nijedna priča ne može ostati bez negativnih komentara, tako se i iza ove diže prašina u stilu "a kada će se oženiti". Ne znamo. Nije ni bitno. Važno je kako se on oseća, a oseća se sigurno lepo s obzirom na činjenicu da živi tamo već pet godina. Ne kaže se uzalud "Ne sudi, da ti ne sude". A i nikad se ne zna. Možda se neka lepa snaša iz Krupnja zaljubi u život na selu, ovčice, čist vazduh i u ovog divnog čoveka. Sve je moguće.

ovce 

 

 

[ Lifestyle ] 13 Januar, 2017 15:30

Praznici su za nama, novogodišnje rezolucije donete, a vi ste se vratili na posao. Neki od vas su puni energije i novog poleta, a deo vas je bezvoljan, umoran, istrošen, prehlađen i sa ponekim kilogramom viška... Pronašli ste se u ovoj drugoj grupi? Ne brinite. Samo ste malo preterali sa masnom hranom, slatkišima, alkoholom i noćnim izlascima u prethodnom periodu, što je delovalo veoma iscrpljujuće na vaš organizam. Već smo pisali o tome koliko je san značajan za funkcionisanje organizma (tekst možete pročitati ovde), ali ništa nije nepopravljivo. Za početak oporavka vašeg organizma, počnite da idete na počinak najkasnije oko 23h, a u ishranu uvedite sledeće tri namirnice za detoks, imunitet i energiju. 

-DETOKS-

Daikon (dajkon) ili japanska bela repa jeste namirnica koju obavezno morate uvrstiti u svakodnevnu ishranu, pogotovo ako ste tokom praznika preterali sa hranom bogatom proteinima i mastima. Ovo divno povrće u sebi sadrži obilje vitamina C, karoten i vitamine iz grupe B, a od minerala kalijum i kalcijum. Najbolje je da ga konzumirate svežeg, sa malo hladno ceđenog maslinovog ulja. Ukoliko u svoju salatu dodate i njegove listove, snabdećete svoj organizam sa puno gvožđa. Interesantno je da je kalorijska vrednost daikona jako mala, tako da ne možete preterati u njegovoj konzumaciji. Naprotiv, ova biljka će iščistiti vaš organizam od nakupljenog lošeg holesterola i triglicerida, jer olakšava varenje masnoća i stimuliše rad žuči, čisti bronhije od sluzi, a takođe se ponaša i kao diuretik. S obzirom da je poguban za masti, nije ni čudo što ga mudri Japanci obavezno konzumiraju uz pržena jela i time čiste organizam, čak i kada žele da "zgreše". Cena ovog božansvenog povrća je pristupačna, a može se naći na svakoj pijaci ili većem marketu širom Srbije. 

-IMUNITET- 

Kivi je ukusna, mnogima omiljena voćka, specifičnog slatko-kiselkastog ukusa. Pravi je imunitet "booster", jer obiluje vitaminima C, A, E, K i grupe B, a od minerala obiluje gvožđem, kalcijumom, kalijumom i magnezijumom. Uz njegovu redovnu konzumaciju vaše varenje će biti olakšano, uklonićete slobodne radikale toksine iz organizma, a povoljno će uticati i kod regulisanja kortizola, hormona stresa. Obavezno ga konzumirajte sirovog, pošto voće iz kolača i torti nema apsolutno nikakvog efekta, štaviše, šteti organizmu. Takođe, sa njim možete praviti i maske za lice sa malo jogurta ili meda, a ovakva kura će vam obezbediti blistav ten, pogotovo ako ste za vreme praznika "zaradili" tamne kolutove ispod očiju. 

-ENERGIJA-

Japanska jabuka, persimon ili kaki (opet smo kod Japana, ali ovo voće se kod nas uvozi najviše iz bratske Crne Gore Smile, ima ga u većim marketima) obiluje vitaminom C i fruktozom, tako da našem organizmu daje puno energije za svakodnevne aktivnosti i jača ga. Ne treba zanemariti ni činjenicu da sadrži kvercetin, što pozitivno utiče na ljude sa kardiovaskularnim oboljenjima. Takođe, ljudi koji pate od opstipacije sa kaki jabukom mogu očiste organizam, jer je prirodni laksativ. Samo, oprez! Konzumirajte je tek kada je potpuno zrela, a to je trenutak kada osetite da je meso voća mekano pod opnom, a ukus sladak, sočan i medan. Obožavaoci ove rajske voćke nazivaju je "biljnim pudingom"! 

Volite svoj organizam, volite svoje zdravlje, uživajte u ovim namirnicama iz prirode, kvalitetno spavajte i verujte da ćete se brzo osećati bolje.

 kaki

 

 

[ Destinacije ] 04 Januar, 2017 20:14

Ukoliko uveliko razmišljate gde ćete na zimovanje ove sezone, a ne želite da posle gradske vreve tražite mir i spokoj na Kopaoniku i Zlatiboru koji su uvek krcati turistima, predlažemo vam da posetite istinsku planinsku lepoticu - Goliju. Ova planina izuzetnih prirodnih odlika nalazi se u jugozapadnom delu naše zemlje, na 40 km od Ivanjice i na oko 30 km od Novog Pazara, a do nje možete lako stići iz Kraljeva magistralnim putem ka Novom Pazaru.

Golija je mesto nesvakidašnje lepote, bogata je pašnjacima, livadama, listopadnim i zimzelenim šumama, rečicama, potocima i klisurama, raznovrsnom faunom, pa nije ni čudo da je zaštićena u okviru Parka prirode "Golija" zajedno sa planinama Radočelo i Čemerno, dok ju je UNESCO stavio pod zaštitu kao rezervat biosfere.

U poslednjih deset godina veoma se ulaže u razvoj turizma na ovoj planini, tako da su gostima na raspolaganju uređene ski-staze i žičare, a pored privatnog smeštaja, u ponudi su i hoteli "Golija" i "Golijska reka". Poznato skijalište Odvraćenica nalazi se na nadmorskoj visini od 1.744 m i pruža izvrsne uslove za alpsko skijanje sa nekoliko žičara i staza, kao i stazu za decu i početnike. Za ljubitelje pešačenja postoji obeležena trasa koja vodi do najvišeg vrha planine, Jankovog kamena (1.833 m), dok posetioci, takođe, mogu da uživaju u uslugama vizitorskog centra i terenima za razne sportove.

Osim toga, ako ste ljubitelji ptica, obavezno ponesite dvogled, jer na planini postoje izvrsni uslovi za birdwatching (šumska ševa, kamenjarka, itd.), a ukoliko vam se više svidjaju kulturne znamenitosti, možete posetiti okolne srednjovekovne spomenike kulture, zadužbinu velikog župana Stefana Nemanje, manastir Studenicu i zadužbinu kraljice Jelene Anžujske, manastir Gradac.

Sve u svemu, ukoliko se odlučite za ovu destinaciju nećete sigurno pogrešiti, jer ovde postoji za svakog po nešto, a sa druge strane nema gužve i odmor je zagarantovan.

golija 

 

 

[ Aranžiranje ] 28 Decembar, 2016 14:02

U poslednje vreme se vodi dosta polemike oko prazničnog ukrašavanja domova, odnosno izbora jelke, prirodne ili veštačke. Većina ljudi danas zagovara upotrebu veštačkih jelki opravdavajući se ekonomskim stavovima, međutim realnost je sasvim drugačija.

Ukoliko ste u svoj dom uneli prirodnu jelku sa busenom možete da odahnete, jer upravo je ova vrsta jelke ona koju zagovaraju ekolozi. Oni ističu da se na taj način utiče na zaštitu životne sredine, kao i na sprečavanje seče mladih četinarskih stabala. 

S druge strane, iako veštačke jelke danas izgledaju vrlo realistično, imaju pristupačnu cenu i ne kupuju se svake godine, one poseduju i negativnu stranu, jer su napravljene su od PVC plastike, materijala koji u sebi olovo, kalaj i barijum. Po nekim stručnjacima, one mogu da naškode zdravlju ispuštajući u zrak jedinjenja koja iritiraju nos i oči, što ste mogli i da primetite prilikom njene kupovine i prvog unošenja u stan, jer se tada neprijatan miris najviše oseti. Ukoliko imate veštačku jelku u stanu, trudite se da redovno provetravate prostoriju, pogotovo ako u stanu ima male decu. Nije na odmet ni napomenuti da veštačke jelke posle par godina upotrebe najčešće završe na deponijama, što je gore i od seče šuma.

Naprotiv, jelka s busenom, u vaš dom unosi svežinu i prelepi miris četinara, samo se potrudite da je redovno zalivate da bi izdržala do kraja praznika. Nakon toga, držite je par dana u hodniku, a potom je možete posaditi napolju u danima kada je temeperatura vazduha iznad nule. Ukoliko nemate gde da posadite svoju jelku, donesite je u "Gradsko zelenilo", koje će se pobrinuti da ona postane ukras vašeg grada na određenoj lokaciji.

jelka 

[ Lifestyle ] 20 Decembar, 2016 13:27

Ako vam se novogodišnja dekoracija u tržnim centrima čini preskupa, a ona koja se može naći u kineskim radnjama izrađena od sumnjivih materijala, vreme je da razmislite o ukrašavanju doma ručno rađenim i pristučnim ukrasima.

Ukoliko planirate da okupite društvo za praznike, a ne znate kako da ukrasite sto za svečanu trpezu, možete to učiniti običnim flašama dekorisanim u stilu Deda Mraza ili irvasa. Za popularnog "deku" treba vam staklena flaša sa koje je skinuta etiketa, crvena akrilna boja, lepak, parče tankog kanapa, perlice i malo crne tkanine ili kolaž papira, dok vam za irvasa treba braon platno i slamčice za izradu rogova, braon akrilna boja, lepak, crna traka i crveni ukras koji će simulirati njegov nosić. 

Takođe, interesantna je i ideja za ukrašavanje saksije za cveće u prazničnom stilu, tako da liči na irvasa. Dovoljno je da na nju nalepite oči i crveni nosić, a od žice sa štrasom napravite rogove.

Još jedna lepa ideja jeste da obojite akrilnim bojama sijalice koje su vam pregorele, ukrasnim kanapom napravite dršku, a naličje dekorišete u stilu Deda Mraza, irvasa, Sneška Belića, novogodišnje jelke, itd.

Ako vas zanima kako da napravite jelku od stare knjige, simpatične omote za poklone od kartonske rolne za toalet papir i istražite brojne druge ideje, kao i sam način izrade ovih predmeta, to možete učiniti ako kliknete ovde.

 homemade

[ Ishrana ] 11 Decembar, 2016 14:04

Vreme je svinjokolja i većina ljudi željno iščekuje kada će od rodbine sa sela ili na lokalnoj pijaci kupiti sveže đakonije od svinjskog mesa. Razmišljate li i vi o barenoj Šunki i šniclama za Božić? Možda ne bi bilo loše, ako baš ova zime donesete vrlo mudru odluku, a to je da jednostavno izbacite ove stvari iz ishrane.

Kao je to moguće? Ukoliko volite jela od mesa, najjednostavnije bi bilo da za početak svinjsko meso zamenite mesom biljojeda. Svinja se kao svaštojed ne preporučuje u ljudskoj ishrani, jer ona jede gotovo sve: pokvarene materije, izmet, urin, povređena tkiva bolesnih životinja, itd. Štetni otrovi koji nastaju kao posledica njene ishrane, talože se u njenim tkivima i nalaze se u vašoj omiljenoj šnicli ili slanini. Osim toga, nisu retki slučajevi prenošenja trihinele, pantljičare i hepatitisa E tokom konzumiranja ove vrste mesa. 

Utoliko gore je konzumiranje svinjskog mesa kupljenog u mesarama, jer ono potiče od veštački uzgojenih svinja sa industrijskih farmi, hranjenih raznim koncentratima od sumnjivih supstanci i lešina. Takođe, one su tretirane lekovima, antibioticima, a zbog života u tesnom prostoru, osuđene su da obitavaju u vlastitom urinu i izmetu, izložene dejstvu amonijaka, isl. 

Priča o bakicama i dekicama koji gaze 90-u živeći samo na svinjskom mesu je mit. Ti ljudi su, naprotiv, imali izbalansiranu ishranu, dosta kalorija dobijali su i iz mahunarki (pasulj, grašak), umesto prerađevina jeli su svežu hranu, a redovno su i postili. Mi kao generacija industrijalizma i imperijalizma, živeći sedalački život u gradovima sa svim ovim smogom, bukom i stresom ne možemo se meriti sa ljudima koji su živeli i radili u prirodi, trošeći se radom, udišući čist vazduh i kojima je organizam na taj način bio ojačan i mogao da izađe na kraj sa svim onim opasnim supstancama koje "vrebaju" iz svinjskog mesa. Ukoliko se setimo i štetnosti zračenja mobilne telefonije i interneta kojem smo izloženi 24/7, a koga pre samo jedne decenije skoro da nije ni bilo, shvatićemo da moramo da napravimo neke kompromise u odnosu na način života generacija pre nas.

A o humanosti i saosećanju prema životinjama, drugi ćemo put...

pork 

 

[ Lifestyle ] 01 Decembar, 2016 19:30

Često čujem od poznanika i prijatelja da jedva čekaju vikend da bi sebi dali oduška nakon stresne nedelje na poslu. Za mnoge je to postalo životni stil, kao i neka vrsta navike i potrebe. Mnogi misle da ih izlasci u klubove stimulišu, daju im energiju. Uz par čašica omiljenog pića i đuskanje uz muziku koja prija, većina ljudi zaboravi na probleme, ali nažalost, samo na kratko. Ne samo da će se problemi i stresne situacije vratiti kao bumerang, ako ne krenete na vreme da ih rešavate, nego ćete se nakon izlaska probuditi natečeni, mamurni, neraspoloženi, mrzovoljni, uz opor zadah cigareta. Da li je to ono što želite? 

I ne samo to. Mnogi smatraju da će ako legnu na počinak u 5h ujutro i spavaju do 13h imati podjednu količinu energije kao da su zaspali u 22h uveče i probudili se u 6h. Naravno da nije tako. Osobe koje krenu na počinak na vreme, tj. oko 22h časa će ujutro biti sveže i odmorne, jer ce njihov organizav lučiti MELATONIN, dok kod "noćnih ptica" to neće biti slučaj. 

Melatonin, hormon pinealne žlezde koja se nalazi u mozgu, neophodan za naš organizam luči se dok spavamo noću, u potpuno zamračenoj prostoriji, najaktivnije u periodu od 22h do 2h posle ponoći. Na lučenje melatonina negativno može da se odraži i jaka ulična rasveta u velikim gradovima, tako da vodite računa da su vam roletne noću uvek dobro spuštene.

Melatonin utiče na očuvanje moždanih ćelija, pa samim tim onemogućava razvoj Parkinsonove i Alchajmerove bolesti, smanjuje stepen neurodegenerativnih promena u organizmu čoveka, povoljno utiče na srce i sprečava srčani udar, a što je najvažnije deluje preventivno kod kancera. Takođe, povoljno utiče na raspoloženje i smanjuje zamor, a mnoge dame će zainteresovati to što utiče na očuvanje mladolikog izgleda. Malo li je? Odmerite šta vam je važnije- izlazak ili zdravlje i svež izgled. 

melatonin 

 

[ Lifestyle ] 20 Novembar, 2016 15:45

Nedavno sam razgovarala sa poznanicom na temu nege kože. S obzirom na činjenicu da ne koristim kupovne kreme i losione već dugi niz godina, mislila sam da su i drugi ljudi upoznati sa njihovom štetnošću i u svrhu lepote koriste barem nerafinisano maslinovo ulje, ako ništa drugo. Mnoge žene se žale kako im je koža suva, a ne znaju da je i to bolje od nanošenja kojekakvih krema.

Samo ako se malo "pročešlja" internet svaka žena može da se upozna sa "divnim" činjenicama da se u dragocenim i mirišljavim kremama i losionima "skrivaju" naftni derivati (petrolej, parafin), zatim hemikalije kao što su propilen glikol (izaziva rak pluća), formaldehid (izaziva rak dojke), parfemi (jak iritant, sadrže više od 250 diskutabilnih škodljivih supstanci), phenoxyetanol (smanjuje plodnost), itd.

Umesto klasičnih preparate, počnite da kupujete neka od sledećih ulja. Njihov učinak na vašu kožu će vas iznenaditi. 

Kokosovo ulje: vrlo brzo prodire u kožu i lako se upija, mada se najviše koristi za negu kose. Bogato je vitaminom E, hidrira i hrani kožu, a najvažnije od svega, božanstveno miriše. Može se koristiti i kao zaštita od sunca, a nakon sunčanja koži vraća vlažnost i gibkost. Cena mu se na našem tržištu kreće oko 450 dinara za 100 ml.

Bademovo ulje: sadrži vitamine A, B1, B2, B6, E, kao i esencijalne masne kiseline. Pogodno je kod iritacija, crvene, kože "koja zateže",  kao i grube i ispucale kože. Neprikosnoveno je u nezi usana, jer u kombinaciji sa medom može za njih učiniti pravo čudo. Cena mu se kreće oko 400 dinara za 50 ml.

Mešavina maslinovog i lanenog ulja: prema naturologu Georgiju Nazarovu, mešavina koja sardži: 50 ml maslinovog i 10 ml lanenog ulja  u koju dodajete 60 ml vode i jednu kašičicu morske soli može detoksikovati i nahraniti vašu kožu, vraćajući joj mladost i gipkost.

Vodite obavezno računa da sva ulja koja kupujete budu hladno ceđena nerafinisana ulja, jer ona u sebi nemaju štetne sastojke koji nastaju rafiniranjem.

  

oil 

 

[ Lifestyle ] 02 Novembar, 2016 19:12

Svi smo svesni da izuzetan napredak tehnike i tehnologije ne pogoduje našoj planeti. Naprotiv, ona veoma skupo plaća sav komfor koji uživamo.

Ako živite u gradu i ekološki ste svesni, sigurno ste se bezbroj puta zapitali kako naša divna planeta izlazi na kraj sa svim onim otpacima koje svakodnevno odlažete u obližnji kontejner. Separacija otpada će uskoro i u našoj zemlji biti obavezna (URA!), a sa druge strane možete je i sami vršiti odnoseći otpad u za to namenjene centre, što može da bude vaš dodatni izvor zarade (pisaću o toj temi u narednim postovima).

Ono što već sada možete uraditi, jeste da počnete da skupljate plastične čepove i na taj način podržite humanitarnu akciju "Čepom do osmeha". Možete prikupljati čepove sa plasičnih flaša (od mleka, sokova, piva), lekova, tuba, sredstava za kućnu higijenu (npr. deterdženata, pasti za zube, balzama), krema... Čepovi, se nakon što se sakupi odgovarajuća količina odnose u centar za otkup, a sredstva prikupljena ovim putem se doniraju za pomagala deci sa invaliditetom i deci sa posebnim potrebama. Možete posetiti i sajt "Čepom do osmeha", kome su do sada pomogli možete pročitati ovde, a takođe možete pronaći i spisak punktova za predaju u vašem mestu. 

Ima li šta lepše, čuvati okolinu, čuvati planetu i pomoći deci i njihovim roditeljima? Kada jednom krenete, verujte da vas neće biti blam ni da ih podignete sa pločnika na ulici. Setite se samo kako je veliki cilj zbog čega to radite. Osećaćete se sjajno!

 

cepovi

 

[ Lifestyle ] 26 Oktobar, 2016 10:12

U smanjenju štetnih zračenja koja emituju ekrani televizora i monitori kompjutera, kao i smanjenju štetnih supstanci u vazduhu od boja, lakova, sredstava za čišćenje i duvanskog dima mogu nam efikasno pomoći naši najbolji prijatelji - biljke. 

Kao najveći "pročišćivači" vazduha pokazali su se fikus, dracena marginata, paprat i kaktus, ali budite obazrivi da ne "zalutaju" u vašu spavaću sobu, jer u mraku ubrzano troše kiseonik iz vazduha. 

Ukoliko ste veoma zauzeti i često odsustvujete od kuće, najbolje bi bilo da uzmete kaktus, koji ne zahteva nikakvu posebnu negu, a pokazao se kao neprikosnoven u smanjenju elektromagnetnih zračenja. Takođe, bilo bi idealno i da ga imate na poslu, ukoliko on zahteva celodnevni rad na kompjuteru (programeri, računovođe, pisci, bankarski stručnjaci, itd.).

Sve u svemu, za koju god biljku da se odlučite, ne samo da ćete ulepšati svoj dom, nego ćete i vrlo brzo osetiti pozitivne promene u svom raspoloženju.

kaktus paprat 

[ Aranžiranje ] 20 Oktobar, 2016 20:23

Ukoliko vam se svideo članak o bio-bašti na vašoj terasi, sigurno će vam se svideti i ideja o pretvaranju vašeg stana u zeleno utočište od gradske vreve.

Naime, Samer Rejn Ouks, model i pisac, stvorila je pravi mali raj za sebe i svoje goste u jednom sasvim običnom stanu u Bruklinu (Njujork). Ova simpatična mlada dama svakodnevno kupuje razne vrste bilja, cveća i voća i njime ukrašava svoj životni prostor. Kako kaže, najviše je inspiriše sam ulazak koji poredi sa ulazaskom u čarobnu šumu.

Biljkama je ovenčala čak i krevet na kome spava, radni prostor, kao i kuhinju gde se idealno uklapaju u boju zidova. U svojoj pozamašnoj kolekciji poseduje preko 500 biljaka, među kojima su i geranijum, kubanska žalfija, banane, ananas, grm bibera, slatki krompir i još mnogo drugih vrsta.

Samer troši oko 100$ mesečno na nove biljke i njihovo održavanje, kao i svakodnevnih 30 minuta slobodnog vremena na rad oko njih. Prema svojim "zelenim mezimcima" se ophodi s nežnošću i ljubavlju, pa im čak pušta i muziku, od vedskog istočnjačkog pojanja, preko klasike do hevi metala.

Za sebe smatra da će jednog dana umesto "luckaste starice sa mačkama" postati "luckasta starica sa biljkama". 

Ceo prilog o ovoj simpatičnoj njujorčanki možete pogledati na kanalu YouTube, a možete da pratite i njen rad na Instagramu

kaktusi