S obzirom na činjenicu da se nalazimo u sred Velikog, odnosno Časnog posta kada je konzumiranje namirnica životinjskog porekla nije dozvoljeno, u potrazi smo za njihovim zamenama. Mnogi smatraju da je sojino mleko jedina, ujedno i veoma skupa alternativa, ali to nije tačno. Postoje mnoge druge varijante za biljna mleka, koja veoma lako možete spravljati, a sve što vam je potrebno jeste dobar blender i neka od navedenih sirovina. Ova mleka su veoma hranljiva, bogata proteinima i vitaminima iz grupe B, pogodna za decu, kao i za ljude netolerantne na laktozu.  

Mleko od susama

  • 1 šolja prethodno natopljenog susama 
  • 4 šolje vode 
  • zaslađivač po želji (malteks, agava sirup)

Sve sastojke sjediniti i samleti u blenderu. Može se koristiti i sa suvim voćem i bananama. 

Mleko od badema

  • 1 šolja prethodno natopljenog badema
  • 4 šolje vode 
  • zaslađivač po želji

U vrelu vodu spustiti sirove bademe na par sekundi, da bi se odstranila kožica, a zatim pomešati s ostalim sastojcima i samleti u blenderu. Može se služiti sa cimetom ili rogačem. 

Kokosovo mleko

  • 200 gr kokosovog brašna
  • 1/2 l vode
  • zaslađivač po želji

Potopiti kokosovo brašno sa vodom i ostaviti da odstoji pola sata. U smesu dodati zaslađivač, a zatim izblendati. 

Mleko od oraha

  • 1 šolja prethodno natopljenih oraha
  • 4 šolje vode 
  • zaslađivač po želji

Sve sastojke sjediniti i samleti u blenderu. Može da koristi kao osnova za čia puding.

Mleko od indijskih oraha

  • 1 šolja indijskih oraščića
  • 400 ml vode
  • zaslađivač po želji

Indijski orah oprati u tri vode i potopiti na pola sata. Sve sastojke sjediniti, izblendati i procediti kroz gazu. Tečan deo se služi kao mleko, a ostatak predstavlja smesu od koje možete praviti pavlaku i sir. Mleko se dobro kombinuje sa voćem, pogodan je kao osnova za milk shake.

milk