5 najbržih recepata za posna mleka
S obzirom na činjenicu da se nalazimo u sred Velikog, odnosno Časnog posta kada je konzumiranje namirnica životinjskog porekla nije dozvoljeno, u potrazi smo za njihovim zamenama. Mnogi smatraju da je sojino mleko jedina, ujedno i veoma skupa alternativa, ali to nije tačno. Postoje mnoge druge varijante za biljna mleka, koja veoma lako možete spravljati, a sve što vam je potrebno jeste dobar blender i neka od navedenih sirovina. Ova mleka su veoma hranljiva, bogata proteinima i vitaminima iz grupe B, pogodna za decu, kao i za ljude netolerantne na laktozu.
Mleko od susama
- 1 šolja prethodno natopljenog susama
- 4 šolje vode
- zaslađivač po želji (malteks, agava sirup)
Sve sastojke sjediniti i samleti u blenderu. Može se koristiti i sa suvim voćem i bananama.
Mleko od badema
- 1 šolja prethodno natopljenog badema
- 4 šolje vode
- zaslađivač po želji
U vrelu vodu spustiti sirove bademe na par sekundi, da bi se odstranila kožica, a zatim pomešati s ostalim sastojcima i samleti u blenderu. Može se služiti sa cimetom ili rogačem.
Kokosovo mleko
- 200 gr kokosovog brašna
- 1/2 l vode
- zaslađivač po želji
Potopiti kokosovo brašno sa vodom i ostaviti da odstoji pola sata. U smesu dodati zaslađivač, a zatim izblendati.
Mleko od oraha
- 1 šolja prethodno natopljenih oraha
- 4 šolje vode
- zaslađivač po želji
Sve sastojke sjediniti i samleti u blenderu. Može da koristi kao osnova za čia puding.
Mleko od indijskih oraha
- 1 šolja indijskih oraščića
- 400 ml vode
- zaslađivač po želji
Indijski orah oprati u tri vode i potopiti na pola sata. Sve sastojke sjediniti, izblendati i procediti kroz gazu. Tečan deo se služi kao mleko, a ostatak predstavlja smesu od koje možete praviti pavlaku i sir. Mleko se dobro kombinuje sa voćem, pogodan je kao osnova za milk shake.