[ Ishrana ] 14 Februar, 2018 15:30

Praznici su za nama, novogodišnje rezolucije donete, a vi ste se vratili na posao. Neki od vas su puni energije i novog poleta, a deo vas je bezvoljan, umoran, istrošen, prehlađen i sa ponekim kilogramom viška... Pronašli ste se u ovoj drugoj grupi? Ne brinite. Samo ste malo preterali sa masnom hranom, slatkišima, alkoholom i noćnim izlascima u prethodnom periodu, što je delovalo veoma iscrpljujuće na vaš organizam. Već smo pisali o tome koliko je san značajan za funkcionisanje organizma (tekst možete pročitati ovde), ali ništa nije nepopravljivo. Za početak oporavka vašeg organizma, počnite da idete na počinak najkasnije oko 23h, a u ishranu uvedite sledeće tri namirnice za detoks, imunitet i energiju. 

-DETOKS-

Daikon (dajkon) ili japanska bela repa jeste namirnica koju obavezno morate uvrstiti u svakodnevnu ishranu, pogotovo ako ste tokom praznika preterali sa hranom bogatom proteinima i mastima. Ovo divno povrće u sebi sadrži obilje vitamina C, karoten i vitamine iz grupe B, a od minerala kalijum i kalcijum. Najbolje je da ga konzumirate svežeg, sa malo hladno ceđenog maslinovog ulja. Ukoliko u svoju salatu dodate i njegove listove, snabdećete svoj organizam sa puno gvožđa. Interesantno je da je kalorijska vrednost daikona jako mala, tako da ne možete preterati u njegovoj konzumaciji. Naprotiv, ova biljka će iščistiti vaš organizam od nakupljenog lošeg holesterola i triglicerida, jer olakšava varenje masnoća i stimuliše rad žuči, čisti bronhije od sluzi, a takođe se ponaša i kao diuretik. S obzirom da je poguban za masti, nije ni čudo što ga mudri Japanci obavezno konzumiraju uz pržena jela i time čiste organizam, čak i kada žele da "zgreše". Cena ovog božansvenog povrća je pristupačna, a može se naći na svakoj pijaci ili većem marketu širom Srbije. 

-IMUNITET- 

Kivi je ukusna, mnogima omiljena voćka, specifičnog slatko-kiselkastog ukusa. Pravi je imunitet "booster", jer obiluje vitaminima C, A, E, K i grupe B, a od minerala obiluje gvožđem, kalcijumom, kalijumom i magnezijumom. Uz njegovu redovnu konzumaciju vaše varenje će biti olakšano, uklonićete slobodne radikale toksine iz organizma, a povoljno će uticati i kod regulisanja kortizola, hormona stresa. Obavezno ga konzumirajte sirovog, pošto voće iz kolača i torti nema apsolutno nikakvog efekta, štaviše, šteti organizmu. Takođe, sa njim možete praviti i maske za lice sa malo jogurta ili meda, a ovakva kura će vam obezbediti blistav ten, pogotovo ako ste za vreme praznika "zaradili" tamne kolutove ispod očiju. 

-ENERGIJA-

Japanska jabuka, persimon ili kaki (opet smo kod Japana, ali ovo voće se kod nas uvozi najviše iz bratske Crne Gore Smile, ima ga u većim marketima) obiluje vitaminom C i fruktozom, tako da našem organizmu daje puno energije za svakodnevne aktivnosti i jača ga. Ne treba zanemariti ni činjenicu da sadrži kvercetin, što pozitivno utiče na ljude sa kardiovaskularnim oboljenjima. Takođe, ljudi koji pate od opstipacije sa kaki jabukom mogu očiste organizam, jer je prirodni laksativ. Samo, oprez! Konzumirajte je tek kada je potpuno zrela, a to je trenutak kada osetite da je meso voća mekano pod opnom, a ukus sladak, sočan i medan. Obožavaoci ove rajske voćke nazivaju je "biljnim pudingom"! 

Volite svoj organizam, volite svoje zdravlje, uživajte u ovim namirnicama iz prirode, kvalitetno spavajte i verujte da ćete se brzo osećati bolje.

 kaki

 

 

[ Ishrana ] 29 Jul, 2017 21:31

Nalazimo se usred letnjih vrućina, pa nam se nekad desi da odlutamo do frižidera sa izuzetno nezdravom namirnicom, sladoledom, da se njome barem malo rashladimo.

Osim što su ledene namirnice same po sebi štetne po zdravlje ljudi, kao i jela koja konzumiramo u vrelom stanju (hrana koju konzumiramo treba da bude temperature kao i naše telo, o čemu će biti reč kasnije), sladoled je veoma štetan jer u sebi sadrži kravlje mleko (često od inficiranih krava, tretiranih antibioticima i raznim drugim lekovima), beli šećer, veštačke bOje i ukuse, kao i druge štetne supstance.

Zbog toga imamo predlog da se rashladite na drugačiji način! 

U pitanju je ukusni gaspaćo, špansko nacionalno jelo, koje se prvenstveno pravi od paradajza, krastavaca i bosiljka, konzumira u sirovom obliku, a koji je veoma uskusan, zdrav i pun vitamina.

Potrebni sastojci:

1/2 kg isečenog paradajza

1 krastavac, oljušten i iseckan na kockice

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

malo soka od limuna

malo bosiljka 

Sve sastojke osim krastavca i bosiljka stavite u blender i izmiksajte, a zatim dodajte krastavce i ukrasite bosiljkom. Držite oko pola sata u frižideru i voila! Vaš osvežavajući obrok je gotov! 

Prijatno! 

tomato 

[ Ishrana ] 11 Jun, 2017 15:00

Ah, ta višnja! Ne zna se šta je lepše, kada nas početkom proleća oduševi svojim nežnim, belim cvetićima, ili u kasno proleće kada nam njen slatko-kiselkasti ukus zagolica nepce. 

Plod višnje tamnocrvene je boje, poznat po svom bogatom vitaminskom sastavu i antioksidantnom delovanju. Magnezijum, gvožđe, kalijum, vitamini C i E, kao i folna kiselina sastavni su delovi ove divne voćke. 

Da li ste znali da redovna konzumacija plodova višnje na telo deluje umirujuće kao ibuprofen? Veoma je korisna kod smirivanja upala, artitisa i reume, a deluju i na nerve tako da je korisna i kod Alchajmerove bolesti.

Ono što je veoma interesantno jeste da je jedan od retkih biljaka koja sadrži melatonin, hormon koji se luči tokom dok spavamo- ali samo tokom noći. 

Koliko god da ih pojedete ovog proleća, koje nam je na izmaku, nećete naškoditi svom organizmu, već samo pomoći. Tako da se slobodno bacite u potragu za prodavcima na pijaci koji ih još uvek imaju u ponudi, jer im polako prolazi sezona.

Ukoliko imate dovoljno novčanih sredstava, možete ih kupiti na veliko, a zatim staviti u zamrzivač i koristiti tokom zime u šejkovima i smudijima. A ukoliko imate viška slobodnog vremena probajte i ovaj ukusan kolač po sledećem receptu:

Sastojci:

250 g očišćenih višanja

200 g indijskih oraha

350 g umereno natopljenih badema 

malo meda

malo kokosovog ulja

grožđice, brusnice, sušena aronija ili urme

Bademe i sušeno voće izmiksajte i napravite koru, dok krem pravite od ostalih sastojaka, takođe miksanjem u blenderu. Krem prelijte preko kore i ostavite da se stegne u frižideru na 3-4 sata, a zatim konzumirajte. Bon appetite!

visnje 

[ Ishrana ] 15 Maj, 2017 13:58

Cink, gvožde, magnezijum, kalcijum, kalijum... Koliko često čujete doktore koji vam sugerišu da treba više da unosite ove minerale, a često zaboravljaju jedan od najvažnijih- selen? Zašto je to tako? Nemarnost ili neznanje? Teško je reći.

Ovaj dragocen element, čije ime na grčkom ima interesantno značenje- "mesec" , jedan je od krucijalnih elemenata koji naš organizam štiti od delovanja teških metala i kanceroznih jedinjenja kojima smo svakodnevno izloženi, ali i sprečava da se talože u našim crevima, jača naš odbrambeni sistem, a prijatelj je i našeg srca i krvnih sudova, jer ih čisti i održava gipkim. Naši nervi uz njegovu pomoć ostaće očuvani, a kosti jake i zdrave. Pogotovo je značajan u borbi sa bolestima štitne žlezde, koje su sve češće.

Selen je jak antioksidans, sa 1.000 puta jačim dejstvom nego vitamin E. Ono što bi svaka žena trebala da zna jeste da redovno uzimanje selena sprečava starenje kože, ali i mišića, a štiti i od raka dojke, koji je čest uzrok smrtnosti kod žena.

Odlični izvori selena su: pivski kvasac, pšenične klice, soja, beli luk, integralne žitarice, sncokret (za vegane); zatim: žumance, tunjevina, bakalar. Najbolja preporuka za unos selena je konzumiranje jednog zdravog jezgra brazilskog oraha (na slici) dnevno, jer je to dovoljna količina za organizam. Ovaj orah možete kupiti u svim prodavnicama zdrave hrane.

OPREZ! Kao i sa svim stvarima, i sa unoso selena možemo preterati. Simtomi prekomernog unosa (selenoze) su: bele fleke na noktima, ispadanje kose, loš zadah, opor miris znoja, uznemirenost, osip. U slučaju ovih simptoma obratite se vašem lekaru.

brazilnut 

[ Ishrana ] 20 Mart, 2017 14:36

Ukoliko smatrate da ste ove zime preterali sa unosom nezdravih namirnica ili ste bili neaktivni, ukoliko niste do sada, obavezno u svoju ishranu uvrstite sremuš (allium ursinum). Ova divlja samonikla biljka, koju još nazivaju još i divlji beli, odnosno medveđi luk raste na planinama i može da učini čuda u domenu detoksikacije vašeg organizma, kao i čišćenja krvi i jetre. Još 1992. godine proglašen je za biljku godine u Evropi.

Za ishranu se koriste listovi koji se beru u periodu od marta do maja, kao i lukovica. Veoma je aromatičan, jer sadrži etarska ulja, a njegov miris i ukus blago podsećaju na beli luk. Takođe, sadrži i obilje vitamina C.

Na medicinskom planu pomaže kod gastritisa i čira, eliminiše crevne parazite, snižava trigliceride, povoljno utiče na elastičnost krvnih sudova, povećava broj eritrocita, reguliše krvni pritisak, ublažava tegobe usled reume i artristisa, povoljno utiče na bešiku i lečenje urinarnih infekcija.

Najčešće se koristi u sirovom stanju, bez dodataka ili kao salata sa par kapi nekog hladno ceđenog ulja i limunovog soka. U periodu kada ne može da se nabavi u svežem stanju, obično se koristi u obliku tinkture ili pomešan sa medom u posebnoj vrsti kaše.

OPEZ! Ukoliko ga sami berete vodite računa da ga ne pomešate sa izuzetno otrovnom biljkom mrazovac koja ima skoro istovetne listove! Sremuš ćete prepoznati po specifičnom mirisu i aromi, koju ova biljka nema. Najsigurnije je, ipak, da ga kupujete na pijaci ili u supermarketima, jer cena mu je simbolična, a varira između 30 i 50 dinara.

 sremus

[ Ishrana ] 11 Decembar, 2016 14:04

Vreme je svinjokolja i većina ljudi željno iščekuje kada će od rodbine sa sela ili na lokalnoj pijaci kupiti sveže đakonije od svinjskog mesa. Razmišljate li i vi o barenoj Šunki i šniclama za Božić? Možda ne bi bilo loše, ako baš ova zime donesete vrlo mudru odluku, a to je da jednostavno izbacite ove stvari iz ishrane.

Kao je to moguće? Ukoliko volite jela od mesa, najjednostavnije bi bilo da za početak svinjsko meso zamenite mesom biljojeda. Svinja se kao svaštojed ne preporučuje u ljudskoj ishrani, jer ona jede gotovo sve: pokvarene materije, izmet, urin, povređena tkiva bolesnih životinja, itd. Štetni otrovi koji nastaju kao posledica njene ishrane, talože se u njenim tkivima i nalaze se u vašoj omiljenoj šnicli ili slanini. Osim toga, nisu retki slučajevi prenošenja trihinele, pantljičare i hepatitisa E tokom konzumiranja ove vrste mesa. 

Utoliko gore je konzumiranje svinjskog mesa kupljenog u mesarama, jer ono potiče od veštački uzgojenih svinja sa industrijskih farmi, hranjenih raznim koncentratima od sumnjivih supstanci i lešina. Takođe, one su tretirane lekovima, antibioticima, a zbog života u tesnom prostoru, osuđene su da obitavaju u vlastitom urinu i izmetu, izložene dejstvu amonijaka, isl. 

Priča o bakicama i dekicama koji gaze 90-u živeći samo na svinjskom mesu je mit. Ti ljudi su, naprotiv, imali izbalansiranu ishranu, dosta kalorija dobijali su i iz mahunarki (pasulj, grašak), umesto prerađevina jeli su svežu hranu, a redovno su i postili. Mi kao generacija industrijalizma i imperijalizma, živeći sedalački život u gradovima sa svim ovim smogom, bukom i stresom ne možemo se meriti sa ljudima koji su živeli i radili u prirodi, trošeći se radom, udišući čist vazduh i kojima je organizam na taj način bio ojačan i mogao da izađe na kraj sa svim onim opasnim supstancama koje "vrebaju" iz svinjskog mesa. Ukoliko se setimo i štetnosti zračenja mobilne telefonije i interneta kojem smo izloženi 24/7, a koga pre samo jedne decenije skoro da nije ni bilo, shvatićemo da moramo da napravimo neke kompromise u odnosu na način života generacija pre nas.

A o humanosti i saosećanju prema životinjama, drugi ćemo put...

pork