Da li ste ikada poželeli da imate čaroban štapić koji bi vam zamenio sva ona sredstva za čišćenje koja zauzimaju puno mesta u vašoj kuhinji i kupatilu? I ne samo to. Kako bi bilo da taj čarobni štapić zameni i desetine veoma skupih tuba sa pilinzima i maskama za lice, ruke i telo? Zvuči neverovatno, ali takav magičan štapić, odnosno u ovom slučaju prah, zaista postoji. Jednostavno, naviknite se, ako niste do sada, da u svom stanu uvek imate pri ruci jedinstvenu pomoćnicu u svakoj situaciji – sodu bikarbonu (natrijum bikabonat, odnosno hidrogenkarbonat, NaHCO3).

Ova izvrsna supstanca se stotinama godina koristi kao potpuno neškodljivo sredstvo narodne medicine. Setite se samo vaših starih, koji su običavali da razmute jednu kašičicu sode sa mlakom vodom prilikom bola u želucu.

Jedinstvena je po tome što je, za razliku od mnogih hemikalija za čišćenje, potpuno neškodljiva, a njen učinak očigledan. Već je o tome bilo govora u tekstu na temu „Kako se otarasiti duvanskog dima?“

Njeno delovanje najbolje možete testirati prilikom ribanja pločica u kuhinji i kupatilu, kao i sanitarija. U tu svrhu koristite je u kombinaciji sa sirćetom ili limunskom kiselinom u spreju i ostavite da deluje 10 do 15 minuta, a zatim izribajte pločice. Bićete zadivljeni njihovim sjajem, a izbeći ćete i neprijatne, jake mirise sanitarnih hemikalija. Takođe, ovu kombinaciju možete koristiti i za otčepljenje odvoda.

U kuhinji je možete koristiti i za uklanjanje naslaga na šerpama i tiganjima, tako što ćete u njih dodati par kašičica sode i obične vode i dovesti do tačke ključanja, a zatim ostaviti pola sata. Ukoliko su naslage tvrdokorne, možda će biti potrebno i nekoliko ovakvih „tretmana“. Na isti način, sa sodom možete u loncima da iskuvate i vaše stare krpe, posivele od pranja, tako da ćete se iznenaditi povratkom njihove beline. Njom možete tretirati i sve predmete od stakla, porcelana, metala i srebra (escajg). Ukoliko imate problem sa organizacijom namirnica u frižideru i mešanjem njihovih mirisa, ostavite posudice sa sodom i sirćetom u njemu i sprečite ovu neugodnu pojavu. Takođe, možete posuti malo sode u kantu za otpatke u istu svrhu.

Ukoliko imate mrlje na odeći, nemojte se ustručavati da dodate sodu vašem deterdžentu za pranje rublja, jer ona neće oštetiti tkaninu, nego samo pomoći da se ona ukloni. Učinkovita je i za skidanje mrlja od kafe i tamnih vrsta čajeva. 

Osim što će vam pomoći u održavanju domaćinstva, obavezno je držite i u svojoj Maloj kućnoj apoteci. Ona vam može pomoći kod žgaravice, uboda insekata, za ispiranje usta, usled opekotina od sunca i sl. Takođe, soda utiče i na očuvanje pH vrednosti krvi, što je jako bitno za sprečavanje mnogih bolesti. Voće i povrće koje jedete sirovo, trebalo bi da držite potopljeno u sodi oko pola sata radi suzbijanja negativnog uticaja usled prskanja hemikalijama.

Osim toga, kesicu sa sodom obavezno držite i u svom kupatilu. Ona predstavlja prirodno sredstvo za čišćenje lica, zaustavlja razvoj bakterija i uklanja akne, vrši piling kože, koristi se i u toplim kupkama radi omekšanja kogubele kože, naročito peta, kao i za detoksikaciju.

Želite li da odete na skup tretman lasersko izbeljivanje zuba, a nemate dovoljno novca? Soda je najjeftinije sredstvo kojim ćete zube dovesti do porculanskog sjaja. Jedino povedite računa da ne preterate, da ne biste oštetili zubnu gleđ, dovoljno je dva puta nedeljno u toku mesec dana, a nakon par meseci ponovite tretman.

Ukoliko želite gustu kosu bez peruti, koristite sodu u kombinaciji sa jabukovim sirćetom umesto regeneratora, ili pak stavite kašićicu  sode u željenu količinu šampona i tom smesom operite kosu. Ovakav tretman će detoksikovati kožu vaše glave i očistiti je od peruti. Takođe, sa malo vode koristi se i umesto antiperspiranta, jer sprečava prekomerno znojenje.

Cena sode bikarbone je simbolična, a može se nabaviti u svakoj prodavnici i apoteci. Neki stručnjaci apeluju da se koristi samo soda bez aluminijuma, dok drugi smatraju da takva soda ne postoji, već se ovaj element nalazi u tragovima u svakoj sodi. Ukoliko, ipak, ne želite sodu da uzimate oralno, svakako u domaćinstvu može da vam postane nezamenljiva.

baking soda