Ukoliko smatrate da ste ove zime preterali sa unosom nezdravih namirnica ili ste bili neaktivni, ukoliko niste do sada, obavezno u svoju ishranu uvrstite sremuš (allium ursinum). Ova divlja samonikla biljka, koju još nazivaju još i divlji beli, odnosno medveđi luk raste na planinama i može da učini čuda u domenu detoksikacije vašeg organizma, kao i čišćenja krvi i jetre. Još 1992. godine proglašen je za biljku godine u Evropi.

Za ishranu se koriste listovi koji se beru u periodu od marta do maja, kao i lukovica. Veoma je aromatičan, jer sadrži etarska ulja, a njegov miris i ukus blago podsećaju na beli luk. Takođe, sadrži i obilje vitamina C.

Na medicinskom planu pomaže kod gastritisa i čira, eliminiše crevne parazite, snižava trigliceride, povoljno utiče na elastičnost krvnih sudova, povećava broj eritrocita, reguliše krvni pritisak, ublažava tegobe usled reume i artristisa, povoljno utiče na bešiku i lečenje urinarnih infekcija.

Najčešće se koristi u sirovom stanju, bez dodataka ili kao salata sa par kapi nekog hladno ceđenog ulja i limunovog soka. U periodu kada ne može da se nabavi u svežem stanju, obično se koristi u obliku tinkture ili pomešan sa medom u posebnoj vrsti kaše.

OPEZ! Ukoliko ga sami berete vodite računa da ga ne pomešate sa izuzetno otrovnom biljkom mrazovac koja ima skoro istovetne listove! Sremuš ćete prepoznati po specifičnom mirisu i aromi, koju ova biljka nema. Najsigurnije je, ipak, da ga kupujete na pijaci ili u supermarketima, jer cena mu je simbolična, a varira između 30 i 50 dinara.

 sremus