U veoma hladnim zimskim danima kada su nam vanjske aktivnosti svedene na minimum, trudimo se da se na razne načine razonodimo, a jedan od njih je druženje sa dragim prijateljima. Ćaskanje uz čaj, gledanje omiljene emisije ili igranje karata oraspoložiće nas u ledenim zimskim večerima, tako da nećemo imati srca da prijatelja koji je strastven pušač zamolimo da izađe na terasu radi svog omiljenog užitka. Ali kada se gosti raziđu, šta nam ostaje? Puno srce zbog divne večeri i "nepozvani gost", tj. puno nesnosnog, oporog, suvog duvanskog dima. Ostaje nam pitanje, kako se izboriti sa njim?

Negativna strana ove ružne navike, osim što šteti samom pušaču i ljudima u njegovoj okolini, jeste ta što se dim cigarete vrlo lako upija u nameštaj koji je njemu izložen. Najbolji efekat se, naravno, postiže detaljnim pranjem navlaka, jastučnica i zavesa, ali za vreme velikih zimskih minusa ovaj ritual je gotovo neizvodljiv.

Kao "prva pomoć" u ovoj situaciji može da vam posluži soda bikarbona, koju treba posuti po nameštaju i tepihu, ostaviti preko noći, a zatim ujutro detaljno usisati. Soda je poznata po tome da vrlo lako upija mirise, a koristi se i na druge načine u domaćinstvu. Pomoću nje možete napraviti i jeftine osveživače prostorija, tako što ćete njome ispuniti staklenu posudicu, kapnuti u nju 2-3 kapi omiljenog eteričnog ulja (najbolje od čajnog drveta, eukaliptusa i narandže), a zatim je prekriti aluminijumskom folijom izbušenom čačkalicom na nekoliko mesta. 

Komode, ormane, stolove i ostalu drvenariju, kao i parket možete prebrisati sirćetom, najbolje jabukovim ili destilovanim. Takođe, u prostoriji se mogu se postaviti posudice sa sirćetom ili rastvorom limuna sa nekim eteričnim uljem.

Kao pomoćno sredstvo mogu poslužiti i citrusi, tako da nemojte bacati kore od iskorišćenih limuna, mandarina i pomorandži, već ih slobodno ostavite po komodama kao dekoraciju.

Proveren trik jeste i paljenje tamjana, a njegov božanstven miris za tili čas će "isterati" opor miris duvanskog dima. Ukoliko ste u novčanoj mogućnosti možete koristiti i mirišljave sveće i štapiće, ali tamjan je neuporedivo efikasniji.

Takođe, ne zaboravite da redovno praznite pepeljaru ili je ispuniti peskom za mačke, koji će upiti neugodan miris opušaka.

I, naravno, nemojte da se ustručavate da ukažete gostu da ograniči broj cigareta, pogotovo ako živite u garsonjeri. Na kraju krajeva, to je i za njegovo dobro, a i za ljude u njegovoj okolini.

cigara