Korisni saveti za farbanje vaskršnjih jaja prirodnim bojama
Vaskrs nam se bliži i vreme je za nabavku boje za farbanje jaja. Sigurno mnogi od vas sumnjaju u kvalitet fabričkih boja za farbanje i razmišljaju da li je njihov sastav bezbedan za zdravlje vas i vaših najmilijih. S tim u vezi pročitajte nekoliko saveta kako da ofarbate jaja potpuno prirodnim bojama uz minimalne troškove.
*Crvena boja*
Kuvajte jaja u vodi u koju ste dodali koren cvekle, a veoma pozitivan efekat daje i crveni luk sa dve kašike alkoholog sirćeta.
*Žuta*
Za ovu boju nabavite ljuske mladih oraha ili koru pomorandže koju ćete dodati u vodu i kuvati zajedno sa jajima. U ovu svrhu efektnii su i indijski žuti začini, kari i kurkuma. U tom slučaju prvo skuvajte jaja, pa dodajte u vodu zajedno sa 5 kašika začina.
*Zelena*
U ovu svhu koristite svež, mladi spanać, jer će on jajima dati finu, travnato-zelenu boju.
*Braon*
Ovo je provereni stari recept, a naravno, podrazumeva kuvanje jaja u lukovini, što je veoma jednostavano. Samo poređajte red lukovine, pa red jaja, dodajte kašiku soli, a zatim kašiku sirćeta. I voila! Kuvajte dok voda ne proključa, zatim smanjite vatru i kuvajte još 15-a minuta, a potom ostavite da odstoji.
*Ljubičasta*
Ovu boju će dati cveće intenzivno plave ili ljubičaste boje: zumbuli, ljubičice, dan i noć, i slićno cveće. Kuvajte jaja zajedno sa njihovim laticama od 15-20 minuta.
Šare na jajima možete dobiti ako ih pre kuvanja sa prirodnim sastojcima obmotate koncem ili gumicama, ili im prosto dodajte lišće raznih oblika, a zatim umotajte u najlon čarape, kao što su radile naše bake. Rezultati će biti zapanjujući i svi će im se diviti.
Hristos voskrese! Srećan Vaskrs svim dragim čitaocima bloga Green&Cosmo!