Ako
ste umorni od tradicionalnih kuhinja sa ovim prostora, poput srpske, turske,
mađarske i drugih, sa puno mesa, testa i teško probavljivih sastojaka, nudimo
vam soluciju koju ćete obožavati.
Reč je o istočnjačkom, tačnije libanskom,
nacionalnom specijalitetu- humusu, umaku koji se spema od, kod nas nedovoljno istražene
vrste mahunarki, leblebije. Umak od leblebija se najčešće konzumira uz
grilovano ili pečeno povrće sa malo maslinovog ili drugog nerafinisanog ulja,
uz maslinke, svežu salatu i tanke hlepčiće, nalik na one koje su spremale naše bake
na plotni.
Ukoliko
niste do sada čuli za leblebiju (naut, slanutak), imajte na umu da je možete pronaći u svakoj
prodavnici zdrave hrane, a cena joj je simbolična. Što se tiče zdravstvenih benefita, korisna je kod dijetetskih režima ishrane, jer ima samo 160 kalorija na 100 g, snižava holesterol i
redukuje nivo šećera u krvi. Od minerala sadrži cink, bakar, magnezijum, dok gvožđa ima
više nego meso. Takođe, obiluje vitaminom C i vitaminima iz grupe B.
Jedinstveni
recept za humus glasi ovako:
450 g
skuvane leblebije
80 g
tahini paste (ili taan-a)
2 čena
belog luka
3
kašike limunovog soka
60 ml
hladne vode
malo morske soli (po ukusu)
malo prepečenog
susama (po želji)
1 kašika
maslinovog ulja
Izmiksajte sve u blenderu i voila! Vaš humus je spreman za konzumiranje!
Verujemo
da ćete se brzo navići na preukusnu, kremastu teksturu ovog umaka i da ubrzo
nećete moći zamisliti da prođe sedmica, a da bar jedno veče ne uživate u ovoj ukusnoj, laganoj večeri.
S obzirom na činjenicu da se nalazimo u sred Velikog, odnosno Časnog posta kada je konzumiranje namirnica životinjskog porekla nije dozvoljeno, u potrazi smo za njihovim zamenama. Mnogi smatraju da je sojino mleko jedina, ujedno i veoma skupa alternativa, ali to nije tačno. Postoje mnoge druge varijante za biljna mleka, koja veoma lako možete spravljati, a sve što vam je potrebno jeste dobar blender i neka od navedenih sirovina. Ova mleka su veoma hranljiva, bogata proteinima i vitaminima iz grupe B, pogodna za decu, kao i za ljude netolerantne na laktozu.
Mleko od susama
- 1 šolja prethodno natopljenog susama
- 4 šolje vode
- zaslađivač po želji (malteks, agava sirup)
Sve sastojke sjediniti i samleti u blenderu. Može se koristiti i sa suvim voćem i bananama.
Mleko od badema
- 1 šolja prethodno natopljenog badema
- 4 šolje vode
- zaslađivač po želji
U vrelu vodu spustiti sirove bademe na par sekundi, da bi se odstranila kožica, a zatim pomešati s ostalim sastojcima i samleti u blenderu. Može se služiti sa cimetom ili rogačem.
Kokosovo mleko
- 200 gr kokosovog brašna
- 1/2 l vode
- zaslađivač po želji
Potopiti kokosovo brašno sa vodom i ostaviti da odstoji pola sata. U smesu dodati zaslađivač, a zatim izblendati.
Mleko od oraha
- 1 šolja prethodno natopljenih oraha
- 4 šolje vode
- zaslađivač po želji
Sve sastojke sjediniti i samleti u blenderu. Može da koristi kao osnova za čia puding.
Mleko od indijskih oraha
- 1 šolja indijskih oraščića
- 400 ml vode
- zaslađivač po želji
Indijski orah oprati u tri vode i potopiti na pola sata. Sve sastojke sjediniti, izblendati i procediti kroz gazu. Tečan deo se služi kao mleko, a ostatak predstavlja smesu od koje možete praviti pavlaku i sir. Mleko se dobro kombinuje sa voćem, pogodan je kao osnova za milk shake.