Želite da uvrstite zdrav recept u vaš jelovnik? Isprobajte humus!
Ako ste umorni od tradicionalnih kuhinja sa ovim prostora, poput srpske, turske, mađarske i drugih, sa puno mesa, testa i teško probavljivih sastojaka, nudimo vam soluciju koju ćete obožavati.
Reč je o istočnjačkom, tačnije libanskom, nacionalnom specijalitetu- humusu, umaku koji se spema od, kod nas nedovoljno istražene vrste mahunarki, leblebije. Umak od leblebija se najčešće konzumira uz grilovano ili pečeno povrće sa malo maslinovog ili drugog nerafinisanog ulja, uz maslinke, svežu salatu i tanke hlepčiće, nalik na one koje su spremale naše bake na plotni.
Ukoliko niste do sada čuli za leblebiju (naut, slanutak), imajte na umu da je možete pronaći u svakoj prodavnici zdrave hrane, a cena joj je simbolična. Što se tiče zdravstvenih benefita, korisna je kod dijetetskih režima ishrane, jer ima samo 160 kalorija na 100 g, snižava holesterol i redukuje nivo šećera u krvi. Od minerala sadrži cink, bakar, magnezijum, dok gvožđa ima više nego meso. Takođe, obiluje vitaminom C i vitaminima iz grupe B.
Jedinstveni recept za humus glasi ovako:
450 g skuvane leblebije
80 g tahini paste (ili taan-a)
2 čena belog luka
3 kašike limunovog soka
60 ml hladne vode
malo morske soli (po ukusu)
malo prepečenog susama (po želji)
1 kašika maslinovog ulja
Izmiksajte sve u blenderu i voila! Vaš humus je spreman za konzumiranje!
Verujemo da ćete se brzo navići na preukusnu, kremastu teksturu ovog umaka i da ubrzo nećete moći zamisliti da prođe sedmica, a da bar jedno veče ne uživate u ovoj ukusnoj, laganoj večeri.