Višnja- kraljica među prolećnim voćkama!
Ah, ta višnja! Ne zna se šta je lepše, kada nas početkom proleća oduševi svojim nežnim, belim cvetićima, ili u kasno proleće kada nam njen slatko-kiselkasti ukus zagolica nepce.
Plod višnje tamnocrvene je boje, poznat po svom bogatom vitaminskom sastavu i antioksidantnom delovanju. Magnezijum, gvožđe, kalijum, vitamini C i E, kao i folna kiselina sastavni su delovi ove divne voćke.
Da li ste znali da redovna konzumacija plodova višnje na telo deluje umirujuće kao ibuprofen? Veoma je korisna kod smirivanja upala, artitisa i reume, a deluju i na nerve tako da je korisna i kod Alchajmerove bolesti.
Ono što je veoma interesantno jeste da je jedan od retkih biljaka koja sadrži melatonin, hormon koji se luči tokom dok spavamo- ali samo tokom noći.
Koliko god da ih pojedete ovog proleća, koje nam je na izmaku, nećete naškoditi svom organizmu, već samo pomoći. Tako da se slobodno bacite u potragu za prodavcima na pijaci koji ih još uvek imaju u ponudi, jer im polako prolazi sezona.
Ukoliko imate dovoljno novčanih sredstava, možete ih kupiti na veliko, a zatim staviti u zamrzivač i koristiti tokom zime u šejkovima i smudijima. A ukoliko imate viška slobodnog vremena probajte i ovaj ukusan kolač po sledećem receptu:
Sastojci:
250 g očišćenih višanja
200 g indijskih oraha
350 g umereno natopljenih badema
malo meda
malo kokosovog ulja
grožđice, brusnice, sušena aronija ili urme
Bademe i sušeno voće izmiksajte i napravite koru, dok krem pravite od ostalih sastojaka, takođe miksanjem u blenderu. Krem prelijte preko kore i ostavite da se stegne u frižideru na 3-4 sata, a zatim konzumirajte. Bon appetite!